„Šik“ otkupljuje veći deo domaćih tovnih svinja

PinterestFacebookTwitterShare

Mesna industrija „Šik“ iz Laktaša otkupiće veći deo ovogodišnjih domaćih tovnih svinja od poljoprivrednih proizvođača iz Republike Srpske, tako da ove godine neće biti potrebe za interventnim otkupom tržišnih viškova, rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Miroslav Milovanović.
 
„Ove godine neće biti potrebe za interventnim otkupom tržišnih viškova zbog dobre saradnje ove mesne industrije i poljoprivrednih proizvođača iz Srpske“, rekao je Milovanović novinarima nakon sastanka kome su prisustvovali vlasnik preduzeća „Šik“ Siniša Petreš i predsednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić.
 
Ministar Milovanović dao je punu podršku ovom proizvođaču na ovom gestu, navodeći da je to opredeljenje Ministarstva kako bi se zaštitila domaća proizvodnja. On je istakao da je na današnjem sastanku razgovarano i o usaglašavanju izgleda deklaracije za meso. „Deklaracija će biti objavljena i puštena u promet kada dobijemo saglasnost poljoprivrednih proizvođača na nju“, rekao je Milovanović.
 
Milovanović je rekao da je interes Ministarstva da se zaštiti domaća poljoprivredna proizvodnja i dodao da se ova mesna industrija  apsolutno opredelila za domaću sirovinu. On je dodao i to da će subvencije za domaće proizvođače mesa biti otprilike na istom nivou kao i prošle godine.
 
Predsednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić rekao je da u ovoj godini neće biti tržišnih viškova tovnih svinja zato što su uzgajivači ove godine smanjili broj svinja i jer je ova mesna industrija otkupila veliki deo tovnih svinja.
 
„Kupovinom domaćeg mesa pospešuje se razvoj Republike Srpske i poljoprivredne proizvodnje stvaranjem većeg bruto proizvoda“, rekao je Maljčić.
 
On je dodao i da su, napokon, dobijene informacije da će se u 2012. godini dobiti nekakav vid deklaracija mesa i da će proizvođač u mesarama i tržnim marketima u narednoj godini moći da prepozna domaći proizvod.
 
Vlasnik preduzeća „Šik“ Laktaši Siniša Petreš rekao je da je ova industrija relativno mlada prerađivačka firma koja nastoji da iz godine u godinu otkupi što više domaće stoke, ali isto tako da bude zastupljenija na tržištu.
 
„U našoj proizvodnji je sto odsto domaće  meso i to ostaje i dalje naš brend“, rekao je Petreš.