Odluka o Mercatoru tek u januaru

PinterestFacebookTwitterShare

Sastanak deoničara Pivovarne Laško koji se moraju odlučiti o tome hoće li svoje deonice Mercatora prodati koncernu Agrokor ili prihvatiti ponudu Mercatora da kupi deonice te pivovare održaće se tek krajem januara iduće godine, odlučio je u utorak nadzorni odbor slovenske kompanije iz Laškog.
 
“Poduprli smo dalje korake u aktivnostima prodaje našeg udela u Mercatoru, o tome će se odlučivati na skupštini deoničara koja će se najverojatnije sazvati za 30. januara”, rekao je nakon sednice predsednik nadzornog odbora Vladimir Malenkovič.

O prodaji 23,34 posto deonica Mercatora kojima raspolaže Pivovarna Laško naime više ne može odlučivati uprava te pivovare nego deoničari jer su aktivnosti prodaje zaustavljene pošto je ponudu da kupi Pivovarnu Laško krajem prošle nedelje dala uprava Mercatora.

Deoničari bi naime pre toga u roku od mesec dana morali odlučiti o ponudi Mercatora, koji je objavio nameru da otkupi sve deonice Pivovarne Laško i njene dugove.

Braneći se od nastojanja Agrokora, koji je konzorcijumu većinskog paketa deonica Mercatora, u kojemu su uz Pivovarnu Laško i veće slovenske banke, ponudio 221 evro za deonicu, uprava najvećega slovenskog trgovačkog lanca ponudila je toj pivovari da je preuzme otkupom svih njenih deonica i preuzimanjem njenih dugova.

Trenutna tržišna kapitalizacija Pivovarne Laško, po ceni njenih deonica na Ljubljanskoj berzi, jeste stotinjak miliona evra, ali njeno poslovanje otežavaju i zajmovi od 370 miliona evra, o čijem se reprogramu dosad nije uspela dogovoriti s vlasnicima, većinom slovenskim bankama, malim deoničarima i državnim fondovima.