Kina gradi najveću termoelektranu u Aziji

PinterestFacebookTwitterShare

Kineska grupacija „Šenhua“ će u narednih pet godina izgraditi najveću električnu centralu na ugalj u Aziji.
 
Najveći kineski proizvođač uglja i zvaničnici autonomne pokrajine Guangsi Džuan potpisali su sporazum o izgradnji termoelektrane snage osam gigavata, prenela je agencija AFP.
 
Elektrana će biti izgrađena u lučkom gradu Bejhaj na jugu Kine da bi se ublažile nestašice struje izazvane sušama, koje su otežale snabedevanje električnom energijom.

Kina uz pomoć uglja podmiruje oko 70 odsto svojih energetskih potreba, koje su porasle poslednjih godina budući da je kineska privreda napredovala ubrzanim tempom.

Restrikcije i racionalizacija upotrebe struje uvedeni su ove godine u 17 kineskih provincija, a nestanci struje mogli da budu još učestaliji ukoliko se zalihe uglja ne povećaju, kao i u slučaju da zima na severu zemlje bude izuzetno oštra.

Plan kompanije „Šenhua“ saopšten je nekoliko dana nakon što je lokalnim vlastima naloženo da smanje emisiju „najvećih zagađivača“ za deset odsto do 2015, usled rastuće zabrinutosti stanovništva oko nezdravog vazduha.

Kina je najveći svetski emiter gasova koji dovode do efekta staklene bašte, a mnogi njeni gradovi obavijeni su zagađenom maglom.
 
„Šenhua“ i vlasti u pokrajini Guangsi pobrinuće se da osam generatora struje u novoj elektrani imaju stabilnu dostavu uglja iz rudnika kompanije u Indoneziji i Australiji, tako što će izgraditi četiri podvodna skladišta, od kojih će svako imati zapreminu od 100.000 tona, prenela je agencija ‘Sinhua“. Grad Bejhaj će, u obližnjoj luci Tješan, takođe izgraditi skladište koje će moći da primi 30 miliona tona uglja godišnje.