Završena druga faza radova na Zemunskom keju

PinterestFacebookTwitterShare

Završena je i druga faza radova na rekonstrukciji obaloutvrde i zaštitnog nasipa na Zemunskom keju. Projekat zajednički finansiraju Grad Beograd, opština Zemun i Javno vodoprivredno preduzeće „Beogradvode“. Vrednost investicije je 350 miliona dinara a u prvoj i drugoj fazi uloženo je oko 180 miliona dinara.

– Ovaj projekat je postavljen kao prioritet, i završetak radova, odnosno treće faze očekujemo sredinom sledeće godine. Ideja je da završetkom radova na utvrđenju i rekonstrukciji keja potpuno uredimo staro gradsko jezgro. Da deo od Dunava do Gardoša uobličimo u zaštićenu celinu, izmeštajući odatle gradski prevoz i automobilski saobraćaj. Tokom sledeće godine na donjem nasipu biće napravljeno moderno šetalište, a uz dodatna sredstva Grada Beograda i gornji deo šetališta biće kompletno preuređen – rekao je juče gradski menadžer Aleksandar Bijelić.
 

– Zbog izgradnje nasipa u dužini od 450 metara u vodu je sipano 17.000 kubnih metara kamena da bi se stabilizovao ceo kej, a zatim je obaloutvrda dignuta na 73.5 metara nadmorske visine. U trećoj fazi radova biće napravljene tribine i obaloutvrda će biti podignuta do nivoa puta, tako da će restoran „Venecija“ ubuduće biti na suvom – izjavio je Miloš Milovanović, direktor JVP „Beogradvode“.

Prva faza radova na keju počela je 27. decembra prošle godine i tada su hitno urađeni nožica i uporna greda obaloutrvde pod vodom. U drugoj fazi, pored kompletne obaloutvrde i nasipa rekonstruisani su postojeći kanalizacioni izlivi, kako bi se prilagodili novom rešenju zaštitnog pojasa. Posle novogodišnjih i božićnih praznika radnici „Beogradvoda“ nastavljaju sa radom, napraviće tribine i obaloutvrda će dobiti svoj konačan izgled. Građani će moći da šetaju donjim šetalištem čak jedanaest meseci godišnje zbog visine na kojoj je šetalište izgrađeno u odnosu na prosečni vodostaj Dunava.