U 2012. popis gazdinastava, prvi od 1960. godine

PinterestFacebookTwitterShare

U Srbiji će od 1. oktobra do 15. decembra 2012. godine biti obavljen popis poljoprivrede, prvi od 1960. godine, koji je postao i međunarodna obaveza naše zemlje.

Prema prvim rezultatima sprovedenog popisa stanovništva od 1. do 15. oktobra 2011. godine, koje je objavio Republički zavod za statistiku (RZS), u Srbiji ima oko 655.000 poljoprivrednih gazdinstava.

Popis poljoprivrede treba da pokaže koliko se ljudi u Srbiji bavi poljoprivrednom proizvodnjom, kolika je korišćena poljoprivredna površina i stočni fond, kao i to u kakvom je stanju poljoprivredna mehanizacija i koliko ima poljoprivrednih objekata..

Popis poljoprivrede je važan za evropske integracije Srbije i najbolji je način da se dobiju sveobuhvatne i precizne informacije koje će poslužiti kao osnova za buduće odluke u poljoprivredi.

Poljoprivrednici će morati da odgovaraju na pitanja o strukturi poljoprivrednih gazdinastava, zemljištu koje poseduju, površini zemlje pod usevima, broju voćnih stabala, navodnjavanju, upotrebi mineralnih đubriva i broju stoke, sve do mehanizacije i radne snage.

Na sajtu RZS-a navedeno je da će „na putu pristupanja Evropskoj uniji poljoprivreda Srbije morati da se prilagodi nizu propisa i standarda EU, koji će u velikoj meri izmeniti stanje u našoj poljoprivredi“, jer mimo znanja države neće biti moguća neoporezovana proizvodnja u „kućnoj radinosti“.

Obrazloženje zvaničnika RZS, zašto od 1960. godine do danas nije urađen popis u poljoprivredi, je da to nije urađeno najviše zbog nedostatka para tako da država od tada nema podatke o obradivoj površini i broju stočarskih gazdinstava, što i stranim i domaćim investitorima otežava posao, jer nemaju uvid u sve što država poseduje.

Prvi popis u istoriji Srbije obavljen je 1834. godine, a po savremenoj metodologiji 1921. godine, dok je poslednji popis stanovništva obavljen od 1. do 15. aprila 2002, ne računajući onaj od 1. do 15. oktobra 2011. godine.