Stvoreni zakonski okviri za tunel i obilaznicu oko Iriga

PinterestFacebookTwitterShare

Dva strateška dokumenta koja su usvojena ovog meseca u pokrajinskom parlamentu – Regionalni prostorni plan AP Vojvodine i Master plan razvoja Fruške gore do 2022. godine stvorili su zakonski okvir za probijanje tunela i izgradnju obilaznice oko Iriga.

U pokrajinskoj vladi najavljuju da bi realizacija ovih kapitalnih investicija, koje bi povezale Bačku i Srem i oslobodile panonsku lepoticu izduvnih gasova i drugih zagađenja, trebalo da počne već u prvoj polovini sledeće godine.

– Možemo reći da je ovo istorijski trenutak za Vojvodinu, jer smo na plan koji zaista znači život za našu pokrajinu čekali pune 33 godine. U njegovoj izradi učestvovalo je više od 80 stručnjaka, a jedan od najznačajnijih segmenata predstavlja infrastrukturni koridor M21 Novi Sad – Ruma–Šabac. Sada nam predstoji njegova implementacija, odnosno priprema projekata za prvih pet godina – ističe pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine Dušanka Sremački.

Prema novom planu, obilaznica oko Iriga, umesto ranije predviđena tri kilometra, biće duga 5,5 kilometara, a tunel kroz Frušku goru 1,9 kilometara. Samo gradnja tunela koštala bi oko 38 miliona evra, ali postoji interesovanje stranih investitora za ulaganje u ovaj projekat.