Neće biti poskupljenja struje 2012.

PinterestFacebookTwitterShare

Planom poslovanja Elektroprivede Srbije za 2012. godinu nije predviđeno povećanje cene struje, kaže predsednik Upravnog odbora EPS-a Aca Marković.


“Nismo predvideli poskupljenje struje jer to podrazumeva da su se stekli uslovi za to odnosno da dokažete Agenciji za energetiku da imate razloge za poskupljenje”, kazao je Marković.

Marković je istakao da je ta kompanija u 2011. proizvela nešto više od 36 milijardi kilovat-časova struje i da je ostvarila rekordnu proizvodnju uglja u Kolubari od 30 miliona tona i struje u Kostolcu od oko šest milijardi kilovat-časova.

Proizvodnja struje u hidrolektranama u ovoj godini je bila manja zbog velike suše, što je moralo biti nadomešteno proizvodnjom električne energije iz termoelektrana, koja je u 2011. bila veća za tri milijarde u odnosu na prošlu godinu. 

EPS je u 2011. morao da posegne i za dodatnim uvozom struje i da pokrene proizvodnju električne energije u gasnim elektranama, da se ne bi ugrozila sigurnost snabdevanja, rekao je Marković, istakavši da se to odrazilo na konačne poslovne rezultate kompanije. 

Direktor Termoelektrana “Nikola Tesla” Petar Knežević kazao je da je to privredno društvo 26. decembra premašilo godišnji rekord proizvodnje od 19,7 milijardi kilovat sati i da će sutra u popodnevnim časovimapremašena isporuka do 20 milijardi kilovat sati. 

Direktor Rudarskog basena “Kolubara” Nebojša Ćeran kazao je da će proizvodnja uglja u tom najvećem ugljenokopu u Srbiji biti za pet odsto veća nego 2010. godine i iznositi oko 31 milion tona. 

Prema njegovim rečima, RB “Kolubara” potrebno je od 120 do 150 miliona evra investicija godišnje da bi nastavio sigurno snabdevanje TENT-a ugljem.