Vasić: Pripreme za poljoprivredni sajam uveliko u toku

PinterestFacebookTwitterShare

Generalni direktor Novosadskog sajma Goran Vasić izjavio je da je protekla poslovna godina za tu sajamsku kuću bila stabilnija i povoljnija od prethodne, ističući da uveliko teku pripreme za organizovanje sajamskih manifestacija u idućoj godini, od kojih je najvažnija 79. Međunarodni poljoprivredni sajam.

Veoma je bitno to što je, u ovim uslovima svetske ekonomske krize, naša najznačajnija sajamska manifestacija posvećena agraru jer se domaći i strani investitori „vraćaju na to područje kao sigurnu luku“, uprkos tome što je u poljoprivredi obrt kapitala sporiji a marže manje nego u drugim privrednim granama, rekao je Vasić u novogodišnjoj izjavi za Tanjug. 
 

Poskupljenje hrane kao šansaNapominjući da će, prema podacima relevantnih svetskih institucija, cene hrane nastaviti da rastu, on je istakao da Srbija to može dobro da iskoristi jer ima izuzetne agrarne potencijale, „što prepoznaju preduzetnici i investitori iz Evropske unije“. 

Generalni direktor je podsetio da je prošli Poljoprivredni sajam, na kojem je zemlja partner bila Portugalija, veoma dobro organizovan što je svakako podsticaj za pripremu sledećeg, u maju 2012. godine, za koji je dogovoreno partnerstvo sa Austrijom. 

Pripreme dobro napreduju, ta zemlja će u nastupima na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu insistirati na nekoliko tema – stočarstvu, proizvodnji organske hrane i obnovljivim izvorima energije.

Vasić je podsetio da Austrija ima veoma dobre rezultate u proizvodnji organske hrane, pa bi iskustva njenih proizvođača u toj oblasti mogla veoma uspešno da budu primenjena i u Srbiji koja, kao što je poznato, ima odlične uslove da se pripremi za tu vrstu proizvodnje.  

„Imamo uslove ali nam nedostaju znanje i razvijeno tržište za tu proizvodnju, kao i dobri distributeri“, precizirao je Vasić i dodao da su Austrijanci spremni da ulože dosta novca u projekte biomase.

On je napomenuo da se veoma mnogo očekuje i od nedavno uspostavljenih poslovnih kontakata sa predstavnicima francuske regije Bretanje, u kojoj je poljoprivreda veoma razvijena, a Poljoprivredni sajam u Renu ima decenijsku tradiciju u izložbama stoke.

Dogovoreni dolazak Francuza na Međunarodni poljoprivredni sajam, od 12. do 18. maja u Novom Sadu, izuzetna je prilika da se naši proizvođači upoznaju i sa francuskim iskustvima u gajenju žitarica i stočarstvu.

Stoka kao zalog bankarima
Vasić je najavio i da će naše nadležne instituticije na poljoprivrednom sajmu promovisati paket finansijsko-bankarskih mera koje će biti od koristi farmerima u Srbiji.

„To se odnosi pre svega na dobijanje hartija od vrednosti licenciranih skladišta koje će banke priznavati i na taj način obezbediće se novi novac u poljoprivredu, koji će omogućiti bolje trgovanje žitaricama i postizanje boljih cena“, kazao je on. 

Podsećajući da je iz Ministarstva poljoprivrede najavljeno da će i stoka kao pokretnost moći da se daje kao zalog bankarima, Vasić je rekao da će sve to u krajnjoj liniji relaksirati dobijanje kredita. 

On je ocenio da se Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu ali i Srbija u celini pozicionirala kao glavno mesto za događaje u agrobiznisu kada je CEFTA region u pitanju.  

„Mi smo se ponovo pozicionirali kao mesto bitno za eks jugoslovenski prostor i CEFTA područja što se tiče agrobiznisa i sve su okolne zemlje rezervisale svoje štandove za svoje nastupe. Ono što primećujemo je interesovanje Turske kao rastuće ekonomije, a jača i interesovanje zapadnih zemalja kao ponuđača opreme“, rekao je Vasić. 

„Čini se da podsticajne mere koje naša vlada namerava da pruži prerađivačkoj industriji, da prodajemo proizvod većeg nivoa složenosti, sa više dodate vrednosti, a to znači prerađeni proizvod a ne sirovinu, stvorile povoljni ambijent da ponuđači te opreme budu intenzivnije prisutni naredne godine na međunarodnom poljoprivrednom sajmu“, rekao je direktor Novosadskog sajma. 

Pored tradicionalnih priredbi kao što je Međunarodni poljoprivredni sajam i Sajam lova ribolova i turizma, uz prateći sajam posvećen konjarstvu, na Novosadskom sajmu odvijaju se i drugi važni skupovi kongresnog karaktera, a ta kuća nastoji da bude dobar domaćin i našim vrhunskim sportistima i rekreativcima.  

Tako će početkom januara biti otvorena renovirana Hala jedan koja će biti namenjena pripremi atletičara. U budućim razvojnim projektima, sledeće hale će biti tako izgrađene da imaju dve namene, tokom letnjih meseci za sajamske priredbe a tokom zime za potrebe sporta i rekreacije“, objasnio je Vasić. 
 

Bolna transformacija


Osvrćući se na 2011. godinu, on je istakao da je ona bila stabilnija u poslovanju nego prethodna i dodao da će Novosadski sajam ove godine ostvariti prihode na nivou od šest miliona evra. 

Vasić je najavio da će i iduće godine biti nastavljena reorganizacija rada u samoj kompaniji. 

 „Zatekli smo jednu razuđenu, zastarelu strukturu organizacije unutar sajma“, kazao je Vasić i naglasio da bi u kompaniji trebalo da ostanu ljudi koji su angažovani u najvećem broju dana u godini, a da se za ostale prateće poslove angažuju partnerske kompanije.  

„Tu vrstu transformacije nije lako izvesti, ona pogađa određene ljudske sudbine, ali to je ono što moramo da uradimo“, rekao je Vasić.  

On je dodao da je Novosadski sajam već uspostavio dobre poslovne kontakte sa kompanijama koje su vitalne i koje su uspele da se tržišno pozicioniraju, pa tako u ovoj sajamskoj kući ne očekuju da njihove planove poremete otežani uslovi poslovanja koje će nametnuti ekonomska kriza.