Popravljen most preko Stare Tise

PinterestFacebookTwitterShare

Radovi na mostu preko Stare Tise u Bačkom Gradištu koji spaja opštine Bečej i Novi Bečej su privedeni kraju, ali poljoprivrednici pre svega sa bačke strane nisu oduševljeni najavama iz opštine Bečej koja je i finansirala rekonstrukciju mosta sa 1,7 miliona dinara.


Ratari negoduju zbog najavljene zabrane da se preko mosta prelazi poljoprivrednom mehanizacijom, iako je popravljena čelična konstrukcija. 
Poljoprivrednik iz Gradišta Dragan Đumić smatra da je uvođenje zabrane smešno i neodgovorno. 

– Taj most je napravljen pre više od 40 godina i preko njega su prelazili traktori natovareni repom, kamioni, kombajni, nema šta te daske nisu izdržale. Ali tada je vojska bila izvođač radova i nije ga napravila da bi preko njega prelazili bicikli, već teška vojna mašinerija. Problem je što se kod nas sve odradi ofrlje, a to što će sadašnje daske izdržati samo godinu dana, nikog ne zanima, kaže Đumić, koji dodaje da su radovi trebali da se urade profesionalno i onda se ne bi razmišljalo da li je most sposoban da izdrži bicikl, automobil ili traktor.

Predsednik opštine Bečej Peter Knezi potvrdio je da se razmišlja o zabrani. Međutim, problem oko vlasništva mosta koči bilo kakve dalje odluke. 

– Mi tražimo da se reši vlasništvo nad mostom jer želimo da ga održavamo i to smo dokazali ovom rekonstrukcijom, ali onda mora da se reši čiji je most jer je taj most pravila vojska za svoje potrebe, a sada se više ne zna ko je vlasnik. Svi se ograđuju kada je most trebalo popraviti – tvrdi Knezi, koji je objasnio će opština zaista uvesti zabranu za tešku poljoprivrednu mehanizaciju ukoliko se na nju prenese vlasništvo, a do tada ne mogu ništa da odluče.

Knezi upozorava i da se dovodi u pitanje da će cela rekonstrukcija jer će sve biti uzaludno ukoliko poljoprivrednici budu most koristili za prelazak pretovarenih kamiona i traktora.

Iako most pripada katastarski i Novom Bečeju, predsednik ove opštine Milivoj Vrebalov podržao je predlog svog kolege iz Bačke da Bečej preuzme vlasništvo nad mostom.

– Most jeste na našoj teritoriji, ali ga koriste uglavnom meštani Bačkog Gradišta, a pošto opština Bečej finansira ovu rekonstrukciju i ima interesa da se stara o mosttu, onda sa naše strane nema nikakve prepreke da most postane vlasništvo opštine Bečej – rekao je Vrebalov.