SAD: Kalifornijska vina obaraju sve rekorde

PinterestFacebookTwitterShare

Izvoz kalifornijskih vina dostigao je u 2011. godini apsloutni rekord, sa povećanjem koje će verovartno iznositi preko 20% u odnosu na prošlu godinu!
 
Uz kontinuiranu medijsku prisutnost na svim velikim svetskim tržištima, najnoviji uspon kalifornijskih vina vezuje se i uz slabljenje dolara i znatno povećanu potrošnju vina u Kini!

Prema zvaničnim podacima Wine Institute of California, do kraja oktobra izvoz vina iz SAD (preko 90% izvoza čine vina iz Kalifornije) je već bio dostigao rekordnih 1,14 milijardi dolara, što je 23% više nego na isti period u 2010. To nagoveštava da bi kalifornijski vinari mogli godinu da završe sa ogromnih 1,4 milijardi dolara od izvoza i tako naprave još jedan korak ka zacrtanom cilju – 2 milijarde dolara izvoza u 2020!Tradicionalno, više od trećine kalifornijskih vina prodaje se u Evropskoj uniji, ali u poslednje dve godine Kina izrasta u sve značajnije tržište.
 
Ove godine prodaja vina sa oznakom Made in USA povečana je u Kini za čitavih 35%, tako da ova najmnogoljudnija zemlja danas kupuje oko 5% ukupnog izvoza vina iz SAD.