Turska dala zvanično odobrenje za „Južni tok“

PinterestFacebookTwitterShare

Turska je dala Rusiji zvaničnu dozvolu za polaganje gasovoda „Južni tok“ u teritorijalnim vodama Turske u Crnom moru, izjavio je danas premijer Rusije Vladimir Putin.

„Želeo bih da zahvalim Turskoj za njeno konačno odobrenje za izgradnju ‘Južnog toka’ u specijalnoj ekonomskoj zoni Turske“, prenela je agencija Interfaks izjavu Putina koju je dao tokom susreta sa turskim ministrom energetike Tanerom Jildizom u Moskvi.

Po izjavama turskih zvaničnika, koje su oni dali za agenciju Rojters, sporazum je postignut u utorak u Ankari za vreme pregovora rukovodstva „Gasproma“ s ministrom Jildizom, a odgovarajući dokument je potpisan danas u Moskvi. 

Putin je takođe rekao da su se Turska i Rusija dogovorile o produženju dva važeća sporazuma o izvozu ruskog gasa na 2021. i 2015. godinu. Posle razgovora između Putina, zamenika ruskog pemijera Igora Sečina i Jildiza potpisan je paket od tri dokumenta o izvozu gasa u Tursku, prenela je agencija Itar-Taš.

Izvršni direktor „Gasproma“ Aleksej Miler i generalni direktor turske energetske kompanije „Botas“ Fazil Senel potpisali su potrebne dokumente za isporuke ruskog gasa Turskoj posredstvom „Gaspromeksporta“.

„Južni tok“ je planiran za godišnji transport 63 milijarde kubnih metara ruskog gasa u Evropu, počev od 2015, zaobilazeći tranzitne zemlje – Ukrajinu i Belorusiju.

Vrednost tog projekta je procenjena na 15,5 milijardi evra.

„Gaspromu“ u projektu „Južni tok“ pripada 50 odsto udela, italijanskoj energetskoj kompaniji „Eni“ 20 odsto, dok francuska firma EDF i nemačka „Vinteršal“ imaju po 15 odsto učešća.