Železnice u 2012. uzimaju 1,2 milijarde evra kredita

PinterestFacebookTwitterShare

Srpske železnice planiraju u 2012. da povuku oko 1,2 milijarde kredita za razvoj železničke infrastrukture i nabavku novih vozova, rečeno je danas na godišnjoj konferenciji Železnica Srbije.
 
Železnice su ove godine prevezle oko 6,1 miliona putnika i 12,6 miliona tona robe, što je nešto manje u putničkom, a nešto više u teretnom saobraćaju nego u 2010. godini, izjavio je generalni direktor Železnica Srbije Milovan Marković.

„BG vozom“ se, pored toga, prevozi dnevno oko 25.000 putnika, naveo je Marković podsetivši da je to zajednički projekat Železnica Srbije i grada Beograda.
 
Zamenik generalnog direktora Predrag Janković je kazao da Železnice imaju mogućnost da povuku planirane kredita, jer su u budžetu obezbedjene garancije.

Janković je kazao da je za vraćanje srpskih pruga na projektovane brzine potrebno uložiti oko 350 miliona evra, s obzirom da je prosečna brzina vozova u putničkom saobraćaju svega 45 kilometara na sat, a u teretnom 25. On je naveo da je na primer izmedju Beograda i Subotice projektovana brzina od 113 kilometara na sat, a da vozovi idu na toj deonici u proseku ispod 70 kilometara na sat.
 
Godišnje je, prema njegovim rečima, planiran remont oko 190 kilometara pruge, ali zbog nedovoljnih finansijskih sredstava u prethodnom periodu nije remnotovano ni 50 odsto.

Predstavnici Železnica Srbije su najavili da će u idućoj godini nastaviti započetu transformaciju u holding kompaniju i modernizovanje železničkog sistema u cilju efikasnijeg i profitabilnijeg poslovanja.