Od sutra u opticaju novčanica od 2000 dinara

PinterestFacebookTwitterShare

U Srbiji će od sutra u opticaju biti nova novčanica od 2.000 dinara, sa likom srpskog naučnika svetskog glasa Milutina Milankovića, a izdavanjem te novčanice neće biti povećan ukupan iznos novca u opticaju, već se samo menja apoenska struktura postojećeg novca.
 
Poslednji put je novi apoen izdat 2004. godine i to novčanica od 500 dinara.
 
Na licu novčanice nalazi se portret Milutina Milankovića, a na naličju njegova figura s fragmentima stilizovanih prikaza iz njegovih naučnih dela.
 
Nova banknota ima brojne zaštite od falsifikovanja, kao što su mašinski čitljivi elementi zaštite, OVD kinegram i vidljiva zaštitna vlakanca, koji ovu novu novčanicu čine izuzetno teškom za falsifikovanje.
 
Stručnjaci Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca u Topčideru potrudili su se da nova novčanica po tehnološkim i dizajnerskim rešenjima bude na nivou evra, a u izradi same novčanice učešće ručnog rada je 72 odsto, a mašinskog svega 28 procenata.
 
Nova novčanica uvodi se u trenutku kada su devizne rezerve NBS na zadovoljavajućem nivou od oko 11,4 milijarde evra, a međugodišnja inflacija ima trend pada, naglasio je guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoskić na promociji novog dinarskog apoena prošle nedelje.
 
Guverner je istakao da će centralna banka novom novčanicom od 2.000 dinara smanjiti ukupnu količinu novčanica u opticaju za oko 20 miliona komada i sniziti troškove izrade za oko 170 miliona dinara i istovremeno, biće olakšano poslovanje novcem i upotpunjena postojeća serija novčanica koje je izdala NBS.
 
Pošto su se u domaćim medijima pojavili komentari da je portret Milankovića greškom okrenut nasuprot državnog grba Srbije, Šoškić je u utorak rekao da je to dobro odrađen posao i da ima različitih primera svetskih valuta na kojima su likovi okrenuti prema ili od državnih obeležja na toj banknoti.