Za sigurnost radnog mesta u Srbiji

PinterestFacebookTwitterShare

Šest organizacija građanskog društva narednih će 14 meseci zajednički raditi na rešavanju problema kršenja radnih prava u Srbiji, boriti se protiv diskriminacije radnika i protiv nezakonitog zaključivanja ugovora o radu. Osnovni cilj je da se promovisanjem socijalne pravde unapredi položaj radnika u skladu sa međunarodnim standardima.
 
Projekat koji finansira USAID preko Instituta za održive zajednice (ISC), nastojaće da se smanji broj radnika u sivoj ekonomiji koji su najčešće lišeni prava na socijalno i penziono osiguranje. Aktivnim pritiskom na donosioce odluka i ukazivanjem na brojne nepravilnosti, organizacije nameravaju da doprinesu socijalno-ekonomskom razvoju kroz unapređenje uslova rada.
 
Zajedničku inicijativu organizacija građanskog društva angažovanu na unapređenju socijalno-ekonomskih prava radnika čine Fond Centar za demokratiju, Centar za razvoj neprofitnog sektora, Dokukino i Zajedno, Zajedno iz Beograda; Timočki klub iz Knjaževca i Resurs Centar iz Majdanpeka.
 
Ove organizacije iskusne su u naporima za unapređenje socijalno-ekonomskih prava, naročito prava na zapošljavanje, rad i radni odnos kao i prava na jednakost, zabranu diskriminacije i pravo zaštite na radu.
 
„Očekujem da ćemo ovim projektom da podstaknemo širu društvenu zainteresovanost i akciju na promociju ekonomskih i socijalnih prava. Dosadašnji napredak u rešavanju ovih problema obavezuje nas da nastavimo da promovišemo i nadgledamo stepen ostvarivanja ekonomskih i socijalnih prava kao i kontrolu aktera koji bi trebalo da realizuju ta prava“, rekla je Sandra Stanić šefica kancelarije ISC-a u Srbiji.
 
Cilj ove građanske inicijative je da omogući da se čuje glas građana u socijalnom dijalogu i da se obezbedi uticaj na donosioce odluka prilikom kreiranja javnih politika iz oblasti unapređenja radnih i socijalno-ekonomskih prava, kao i jačanje tog dijaloga između građana, poslodavaca, relevantnih institucija, medija i građanskog sektora  u Srbiji.
 
Projekat će biti realizovan na nacionalnom nivou, a lokalno će se realizovati u Beogradu, Knjaževcu, Zaječaru, Nišu, Pirotu, Majdanpeku, Boru, Negotinu, K­ladovu, Novom Sadu, Zrenjaninu i Vršcu.