FT: Najmoćnije žene u svetu biznisa u 2011.

PinterestFacebookTwitterShare

Stručni žiri britanskog Financial Timesa sastavio je godišnju listu 50 najuspešnijih žena u poslovnom svetu 2011. godine, nagrađujući korporativnu hrabrost i odvažnost direktorki.
 

 
Irena Rosenfeld, direktorka američke prehrambene grupacije Kraft Foods, najmoćnija je poslovna žena sveta prema oceni FT-a. Njena odvažnost i sklonost radikalnoj strategiji osvojila je FT-ov žiri, pa je pogurala prošlogodišnju pobednicu Indru Nui, direktorku Pepsija na treće mesto. Kakvim se rizicima izložila Rosenfeld? Za razliku od dosadašnje strategije širenja kroz akvizicije, donela je odluku o razdvajanju Krafta na dve kompanije, što nije s oduševljenjem prihvaćeno među investitorima.
 
Druga je na listi 56-godišnja Guler Sabanci, direktorka drugog po veličini turskog industrijskog i financijskog konglomerata. Sabanci Holding osnovao je njen deda i s početne trgovine tekstilom proširili su se na finansijske usluge i energetiku. ‘Prijatelji mi kažu da previše udaram tempo. Ponekad sam nestrpljiva, ali morate biti brzi i fleksibilni u biznisu jer je u životu jedina sigurnost – nesigurnost’, poručuje Sabanci.
 
Četvrtu poziciju drži Ursula Berns iz Xeroxa, prvo Afroamerikanka na čelu kompanije koja je sastavnica S&P 100 indeksa. Povučenost nije među osobinama koje Berns ceni u poslovnom svetu: ‘Mislim da je lako biti tih i ne mogu shvatiti zašto bismo to želeli nagraditi.’
 
Amerikanka kineskog porekla Andrea Jung, koja je počela kao prodavačica odeće, da bi se polako penjala na korporativnoj lestvici do današnje pozicije direktorke Avona, na petom je mestu. Šesto mesto drži Elen Kulman, direktorka hemijske kompanije DuPont.
 
‘Kuda sestra Dong prođe, trava ne raste’, ovako opisuju Dong Mingzu 57-godišnju direktorku Gree Electric, najvećeg kineskog proizvođača klima uređaja. Njena autobiografija Regretless Pursuit u kojoj opisuje put od prodavačice do osvajanja korporativnog trona kineski je bestseler. Dong smatra da se kineska privreda mora investicijama pomeriti iz pozicije ‘made in China’ do ‘created in China’.
 
Pod petogodišnjim upravljanjem Angele Ahrendts britanska kompanija Burberry udvostručila je prihode. Njihovi luksuzni proizvodi pokazali su sjajnu otpornost na krizu, pa ne čudi što je među deset najmoćnijih poslovnih žena sveta Angela Ahrendts, na osmom mestu. Ova uspešna poslovna žena vrlo je predana porodičnom životu i isto očekuje od svojih saradnika, ‘da vikende ne provode na poslu nego kući stvarajući divne porodice’.
 
Deveto i deseto mesto drže Jošiko Šinohara i Čanda Kočar. Prva je 77-godišnja Japanka, koja je donela u svoju državu koncept privremenog zapošljavanja, a druga je indijska bankarka.