US Steel Srbija: Od januara kraća radna nedelja

PinterestFacebookTwitterShare

Kako bi se smanjili troškovi zaposleni u US Steel-u Srbija od 9. januara radiće četiri dana nedeljno, a za neradan dan dobijaće 60 odsto od plate, saznaje „Politika” u toj kompaniji. Iste mere uvedene su i tokom 2009. godine u prvom talasu ekonomske krize kada je većina zaposlenih u smederevskoj železari imala skraćenu radnu nedelju.

Da US Steel nije od čelika,iako ga proizvodi, pokazala je najnovija kriza koja je oko fabrike u Smederevu stegla obruč do pucanja. Gubici se i dalje slažu. Jedna visoka peć od proleća tinja bez izgleda da uskoro proradi punom parom, a sudbina oko pet i po hiljada radnika sve je neizvesnija.

– US Steel nastavlja da se suočava sa mnogobrojnim izazovima u Srbiji koji podrazumevaju potpuno oslanjanje na kupovinu koksa, manje povoljan asortiman proizvoda, usporeni oporavak u regionu Balkana, kao i pritisak uvoznih proizvoda sa nižim cenama. Nastavićemo pažljivo da pratimo situaciju na tržištu i prilagođavamo proizvodnju u skladu sa potrebama naših kupaca – saopšteno je „Politici” iz te kompanije, kao odgovor na nekoliko konkretnih pitanja u vezi sa poslovanjem i sudbinom te kompanije u Srbiji.

Glasine o otpuštanju radnika ili zatvaranju pogona posejale su strah u Smederevu koje bukvalno živi od železare. Pre dve godine, zbog krize u železari,„stao” je čitav grad, a budžet je samo po osnovu priliva od poreza bio „kraći” za oko 200 miliona dinara.

Kolaps US Steel-a ni srpsku privredu ne bi ostavio bez gubitaka. Naprotiv, „tihi hod” i tekako utiče na proizvodni rezultat zemlje i spoljnotrgovinsku razmenu, jer ova kompanija ima pet odsto učešća u celokupnoj srpskoj proizvodnji i čak dvanaest procenata u izvozu. Kao veliki korisnik transportnih usluga, US Steel pravi čak 30 odsto ukupnog obrta „Železnica Srbije”, a samo za isporuku zemnog gasa ova kompanija puni kasu „Srbijagasa” sa oko sedam miliona dolara mesečno! Dnevna potrošnja struje takođe je velika, a kompanija nije samo veliki potrošač već i redovan platiša.

Otkako je u oktobru iz Pitsburga stigla vest da je vrh kompanije nezadovoljan poslovanjem železare u Smederevu, jer radi ispod svojih kapaciteta, do danas nije bilo konkretnih pomaka. Srpska vlada najavila je mere pomoći, ali ishod dogovora sa američkim predstavnicima samo se nagađa. Lokalna vlast u Smederevu pritekla je u pomoć smanjivši taksu za korišćenje obale Dunava u poslovne svrhe, kao i ekološku taksu.

– U situaciji kada je kompanija iskazala gubitak od više desetina miliona dolara, nije realno očekivati da isplati sve dažbine. To je bila naša obaveza prema građanima koji tamo rade i njihovim porodicama –izjavio je gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević.

Kako će Amerikanci „stegnuti kaiš” radnicima u Srbiji, uskoro bi trebalo da se zna. Hoće li najveći srpski izvoznik prebroditi gubitke uprkos komplikovanoj ekonomskoj situaciji u Evropi ili će nova godina biti početak kraja za smederevsku privredu, ostaje da se vidi.