NR Kina gradi kompleks rafinerija za 22 milijarde dolara

PinterestFacebookTwitterShare

Najveće naftne kompanije u Narodnoj Republici Kini, “PetroChina” i “Sinopec” potpisale su sporazum sa vladom provincije Džeđang na istoku zemlje o realizaciji šest projekata na preradi nafte.
 
Za izgradnju novih objekata planirane su investicije u visini 139,1 milijarde juana (22 milijarde dolara), s tim što udeo svake od kompanija u ovom ulaganju nije preciziran, prenela je novinska agencija Rojters.
 
Naftne kompanije planiraju da u provinciji izgrade dve rafinerije, s tim što će jedna imati kapacitet od 400.000 barela na dan (bpd), a druga 1,2 miliona tona bpd, uz izgradnju potrebne infrastukture. Osim kineskih naftaša u projektu će učestvovati anglo-holandska kompanija “Royal Dutch Shell” i katarska “Qatar Petroleum”, koje su najveći dobavljači sirovina za taj region.
 
“Sinopec” takođe planira izgradnju rafinerije u provinciji Cinghaj za 12,6 milijardi dolara, ali detalji tog projekta nisu objavljeni.
 
Kinesko tržište energetskih sirovina jedno je od najbrže rastućih u svetu, pri čemu je druga najveća nacionalna privreda u svetu, visoko zavisna od uvoza sirove nafte i derivata. Potrošnja nafte u NR Kini je 2010. godine bila na nivou 455 miliona tona, od čega je oko 200 miliona tona proizvedeno u zemlji.
 
Prema podacima kompanije “PetroChina”, potrošnja nafte u NR Kini je 2011. porasla za šest odsto. Više od polovine ukupnih potreba za derivatima podmiruju državne kompanije.