Potvrđene velike zalihe gasa kod Kipra

PinterestFacebookTwitterShare

U blizini obale Kipra potvrđeno je postojanje zaliha prirodnog gasa od 140 do 225 biliona metara kubnih, saopštio je danas predsednik Demetris Hristofijas.
 
Vladin portparol izjavio je da je ovo “umerena procena” američke kompanije “Noble energy”, koja je upravo okončala probno bušenje 165 kilometara južno od Kipra, prenela je Sinhua. Zaliha prirodnog gasa od 200 biliona kubnih metara dovoljna je za snabdevanje Kipra u periodu od skoro 200 godina, rekao je Hristofijas na konferenciji za novinare koju je prenosila televizija.
 
Kiparski predsednik dodao je da su zalihe gasa debele 100 metara i da se prostiru na površini od 103 kvadratna kilometra, na dubini od 5 861 metara. Hristofijas je rekao da je potrebno obaviti još jedno probno bušenje pre početka eksploatacije. Sa Izraelom je planirana zajednička gradnja gasovoda dužine 185 kilometara i fabrike za preradu gasa u tečan oblik, po ceni od deset milijardi evra.
 
Gas u tečnom stanju na kraju će se slati u zemlje EU, koje žele da osiguraju alternativne izvore energije.
 
Hristofijas je rekao da ovo otkriće ima “istorijski značaj”, jer će stvoriti uslove za razvoj Kipra i njegovog kompletnog stanovništva. Ovaj komentar odnosio se na tursku zajednicu na Kipru, koja od 1974. godine živi u enklavi pod kontrolom turske armije.
 
Istraživanje o nalazištima gasa obavljeno je uprkos snažnom protivljenju Turske, koja tvrdi da su time prekršena prava Turaka na Kipru. EU i SAD su podržale kiparske vlasti u nameri da koriste resurse koji joj pripadaju po Konvenciji UN o pomorskom pravu.