Potpisan ugovor o kreditu za obnovu elektrane Kostolac

PinterestFacebookTwitterShare

Ministar infrastrukture i energetike Milutin Mrkonjić i ambasador Kine Čang Vansu potpisali su danas ugovor o kreditu za realizaciju prve faze projekta rehabiltacije blokova B1 i B2 termoelektrane u Kostolcu.

 
Ukupna vrednost projekta je 344,63 miliona dolara, a 85 odsto vrednosti će se finansirati iz kredita kineske Exim banke.
 
Ugovorom, koji je potpisan u zgradi predsednika Srbije, predviđeno je da isporuke kineske strane iznose 53 odsto vrednosti projekta, dok je preostalih 47 odsto vrednosti opredeljeno za srpske izvođače radova.
 
Predsednik Srbije Boris Tadić, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora, izjavio je da taj događaj potvrđuje da strateško parnerstvo Srbije i Kine daje i vidljive ekonomske efekte.
 
Podsećajući da je, pre danas potpisanog ugovora, sa kineskom stranom potpisan i ugovor o gradnji mosta Zemun-Borča, Tadić je rekao da postoji veliki prostor za prožimanje privreda dveju zemalja i investicije kineskih kompanija u Srbiju.
 
“Srbija je uvek otvorna za kineske investicije i kinesku tehnologiju i danas razgovaramo ne samo o infrastruktri i energetici, već i o investicijama u novim tehnologijama i elektronskoj industriji”, rekao je Tadić.
 
Sporazum o strateškom partnerstvu Srbije i Kine potpisan je 2009. godine, a, kako je objasnio Tadić, bilo je potrebno vreme da taj sporazum dobije i konkretne ekonomske konsekvence.
 
Predsednik Tadić naglasio je da će revitalizacija termoelektrane u Kostolcu podići njen kapacitet za 35 megavata, ali i da će to biti jedan od najvećih projekata u domenu ekološke zaštite, budući da će biti instaliran najsavremeniji sistem za odsumporavanje.
 
Ambasador Kine rekao je da je projekat Kostolac B prvi veliki projekat u oblasti energetike i da predstavlja otelotvorenje odnosa strateškog parnerstva između Srbije i Kine u oblasti ekonomije i trgovine.
 
“Danas su stvoreni uslovi za zvaničan početak realizacije ovog projekta”, rekao je Čang, istakavši da kineska vlada posebno posvećuje pažnju razvoju ekonomskih i trgovinskih odnosa sa Srbijom.
 
On je izrazio očekivanje da će svi kineski projektri u Srbiji – izgradnja mosta Zemun-Borča i revitalizacija termoelektrane Kostolac B, biti završeni po planu i na dobrobit srpskog naroda, ali i da će se ohrabriti dolazak novih kineskih investitora u Srbiju.
 
Ugovor, kako je saopšteno, podrazumeva rehabilitaciju postojećih blokova termoelektrane Kostolac B1 i B2 u vrednosti od 176,31 milion dolara, izgradnju postrojenja za odsumporavanje od 130,5 miliona dolara, izgradnju pristaništa na Dunavu koja košta 15,86 miliona dolara i izgradnju železničke infrastrukture u koju će biti uloženo 21,96 miliona dolara.
 
Kredit Exim banke odobren je Srbiji po fiksnoj kamatnoj stopi od tri odsto godišnje, rok kredita je 15 godina, uključujući i grejs period od pet godina, dok je rok otplate 10 godina. Provizija za organizaovanje kredita je jedan odsto, jednokratno obračunato na iznos kredita dok provizija za odobrena a nepovučena sredstva iznosi 0,75 odsto na iznos nepovučenih sredstava kredita.
 
Završetak projekta je planiran u roku od 30 meseci od datuma stupanja ugovora o kreditu na snagu, a početak radova očekuje se već u provoj polovini naredne godine. Projektom će biti ostvareno nekoliko važnih ciljeva – biće produžen životni vek postojećih blokova za novih 150.000 sati.