Komunalci traže referendum o privatizaciji

PinterestFacebookTwitterShare

Sindikat komunalne delatnosti predao je Skupštini Srbije 110.000 potpisa građana koji su podržali inicijativu za raspisivanje referenduma o privatizaciji javno-komunalnih preduzeća.

„Ukoliko Skupština Srbije ne bude donela odluku o raspisivanju referenduma, organizovaćemo generalni protest krajem januara“, kazao je novinarima predsednik Samostalnog sindikata komunalno-stambene delatnosti Srbije Milan Grujić.

Predstavnici sindikata komunalaca najavili su da će Ustavnom sudu podneti zahtev za ocenu ustavnosti Zakona o komunalnim delatnostima i javno-privatnom partnerstvu. Prema Grujićevim rečima, sindikati nisu protiv ulaska privatnog kapitala u određene delatnosti, ukoliko za to postoji potreba.

„Zalažemo se da određene delatnosti, koje su nezamenljiv uslov života – vodosnadbevanje, odvođenje otpadnih voda, daljinsko grejanje, šinski i trolebujski prevoz i pravo na dostojanstvenu sahranu budu stopostotno u državnoj svojini“, poručio je Grujić. On je dodao da će se za pet do 10 godina voditi ratovi za vodu, pa stoga sindikati nastoje da to „najveće blago koje poseduje Srbija zaštite“.

Samostalnom sindikatu komunalno-stambene delatnosti Srbije pridružili su se Udruženi granski sindikat „Nezavisnost“, Udruženi sindikat Srbije „Sloga“ i Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata.