Potpisan Aneks Ugovora o isporuci ruskog gasa

PinterestFacebookTwitterShare

Danas je u Novom Sadu potpisan Aneks Ugovora o isporuci prirodnog gasa za potrebe snabdevanja tržišta Republike Srbije u 2012. godini, između Javnog preduzeća „Srbijagas“ i kompanije „Jugorosgas“ a.d, saopštila je Služba za odnose s javnošću Srbijagasa.
 
Aneks su potpisali generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović i izvršni direktor Jugorosgasa Vladimir Koldin.
 
Na osnovu dogovora sa kompanijom „Gasprom“, cena gasa za srpsko tržište biće niža za 12 odsto u odnosu na prethodni ugovor, navodi se u saopštenju. U praksi to znači da će za I kvartal 2012. godine cena, umesto ranije predviđenih 545, iznositi 478 dolara za hiljadu kubnih metara prirodnog gasa.
 
Srbijagas ocenjuje da se tim Aneksom, koji će važiti do potpisivanja novog, dugoročnog ugovora o snabdevanju gasom iz ruskih izvora, na osnovu međudržavnog sporazuma, obezbeđuje stabilno snabdevanje srpskog tržišta prirodnim gasom u toku iduće godine.
 
Anksom je, kako se ističe, preciziran i način na koji će se, u obostranom interesu, koristiti kapaciteti podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru, kako u pogledu skladištenja, tj. utiskivanja gasa, tako i u pogledu korišćenja tog podzemnog rezervoara kao novog mesta isporuke gasa za potrebe srpskog tržišta.