RS: Problem divlje gradnje rešiće se jedinstvenom procedurom na seloj teritoriji

PinterestFacebookTwitterShare

Ministar prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je da Ministarstvo uveliko radi na stvaranju uslova koji će dovesti do potpunog iskorenjivanja bespravne gradnje. Problem divlje gradnje biće rešen jedinstvenom procedurom na celoj teritoriji Srpske i pojačanim inspekcijskim nadzorom.

“Pošto su za legalizaciju nadležne lokalne zajednice, imali smo pravo šarenilo kada je reč o rokovima i kriterijumima za legalizaciju. Zato razmatramo mogućnost da se legalizacija uredi posebnim zakonom, kojim bi se dodatno olakšala procedura i uklonile brojne administrativne barijere, pa bi se problem bespravne gradnje rešio na jedinstven način u čitavoj Republici Srpskoj”, istakla je Golićeva.
 
Ona kaže da su za nelegalnu izgradnju više od 80.000 kuća u Srpskoj, osim visokih taksi i komplikovanog postupka legalizacije, krive i opštine koje nisu donele prostorne planove.
 
“Za bespravnu gradnju su odgovorni i investitori koji su gradili zgrade za tržišnu prodaju. Mada su imali ispunjene sve zakonske preduslove za dobijanje dozvola, oni su se svesno odlučili da grade bespravno da bi što više zaradili i profitirali na račun budžeta lokalnih zajednica”, rekla je Golićeva i ocenila da najveću odgovornost za postojeće stanje snosi inspekcija.
 
Golićeva je istakla da je Ministarstvo ove godine ispunilo sve planirane aktivnosti iz programa rada Narodne skupštine Republike Srpske, a plan je čak i premašen. Ona je dodala da je doneto sedam zakona, od čega pet u oblasti građevinarstva i dva u oblasti zaštite životne sredine i za narednu godinu najavila izmene i dopune Zakona o uređenju prostora i građenju kako bi se otklonile administrativne barijere u postupku izdavanja dozvola za građenje.