Zagreb: Cene stanova u 2012. niže za 5 do 10 odsto

PinterestFacebookTwitterShare

Stručnjaci za tržište nekretnina u idućoj godini očekuju dalji pad cena stanova na teritoriji Hrvatske. Procene pojeftinjenja kreću se od pet do 10 odsto, što znači da bi se cena kvadratnog metra stana u Zagrebu mogla spustiti za 157 eura, piše Večernji list.
 
‘U celini očekujem nastavak postupnog pada cene nekretnina od pet do 10 odsto na godišnjem nivou. Zbog stanja na tržištu nekretnina te zbog zakasnele reakcije tržišta rada na promene u poslovnom ciklusu, dalji pad cena očekujem čak i u slučaju da se ekonomska aktivnost stabiliuje i počne oporavljati’, kazala je Maruška Vizek s Ekonomskog instituta u Zagrebu.
 
S njom se slaže i Josip Tica sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta. ‘Moja je pretpostavka da će stanovi pojeftiniti između pet i 10 odsto, a s obzirom na to da je tržište jako monopolizirano, bilo bi nerealno očekivati još veći pad cena’, kazao je Tica.
 
Slično misli i Domeniko Deveskovi ispred Centra nekretnina. ‘U 2012. očekujemo korekciju cena stambenih nekretnina do 10 odsto. Verujemo da će do korekcije doći nezavisno od stope promjne hrvatskog BDP-a’, prognozira Deveskovi.
 
Prosečna tražena cena kvadrata stana u Zagrebu u novembru je bila 1.746 evra, a realizovane su u proseku 10 odsto niže, odnosno 1.571 evro. U slučaju pada cena od 10 odsto realizovana cena kvadrata u Zagrebu bila bi 1.414 evra, što je 157 evra manje nego sada.
 
Građevinarstvo u Zagrebu ove goine obeležila je kriza i značajan pad završenih radova.