Trgovinski deficit Srbije iznad pet milijardi evra

PinterestFacebookTwitterShare

Trgovinski deficit Srbije za prvih 11 meseci 2011. godine bio je 5,26 milijardi evra, što je 11,2 odsto više nego u istom periodu prošle godine, objavio je danas Republički zavod sa statistiku (RZS).
 
Na konferenciji za novinare direktor tog zavoda Dragan Vukmirović je kazao da je spoljnotrgovinski razmena u perodu januar-novembar u dolarima bila 29 miljardi, a deficit 7,4 milijarde dolara, što je za 17,4 odsto više nego u istom periodu prethodne godine.
 
Prema njegovim rečima, izvoz robe u prvih 11 meseci, izražen u evrima, bio je vredan 7,74 milijarde, što je 16 odsto više nego u istom periodu 2010, dok je uvoz porastao za 14 odsto na 13 milijardi evra.
 
Pokrivenost uvoza izvozom je 59,4 odsto i veća je u odnosu na pokrivenost u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 58,3 odsto, rekao je on.
 
Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini, a zemlje članice Evropske unije čine više od polovine ukupne razmene.
 
Prema podacima RZS, drugi po važnosti partner su zemlje CEFTA sporazuma, sa kojima Srbija ima suficit od 13,94 milijardi dolara, koji je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i voća, kao i izvoza gvožđa i čelika.
 
U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri bili su Nemačka, Italija i Bosna i Hercegovina, a u uvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri su Rusija, Nemačka i Italija.