Iran ponovo preti blokadom Ormuskog moreuza

PinterestFacebookTwitterShare

Teheran je danas odbacio upozorenja Vašingtona vezana za strateški moreuz Ormuz i naglasio da će Revolucionarna garda “ na pretnje(SAD) odgovariti pretnjama“.
 
– Mi ne sumnjamo u naše odbrambene sposobnosti i mogućnost da zaštitimo naše vitalne interese – rekao je zamenik komandanta Revolucionarne garde, brigadni general Hosein Salami, prenela je agencija Fars.
 
Izjave zvaničnika iranske vojske usledile su dan nakon što je ministarstvo inostranih poslova Amerike upozorilo da “ neće tolerisati bilo kakav prekid prolaza kroz moreuz Hormuz“, podsetila je Agencija Frans pres.

Zamenik predsednika Irana Mohamed Reza Rahimi najavio je ove nedelje da će u slučaju embarga na izvoz nafte njegove zemlje Iran blokirati moreuz Hormaz kroz koji je transportuje šestina svetskog „crnog zlata“.
 
Iran održava desetodnevne vojne vežbe u međunarodnim vodama zaliva Hormuz za koji admiral Habibolah Sajari kaže da bi ga bilo „izuzetno lako zatvoriti“.

Do najnovijeg podizanja tenzija izmedju Teherana i Vašingtona i njegovih saveznika došlo je nakon obaranja američke špijunske letelice na teritoriji Irana. Zbog krize u odnosima dve zemlje došlo je do blagog porasta cena nafte na svetskom tržištu.