Ekološka taksa za automobile dogodine

PinterestFacebookTwitterShare

Primena Uredbe kojom se uvodi ekološka taksa prilikom prodaje vozila u iznosu od 12.000 dinara po toni, odložena je na godinu dana.
 
Odluka je doneta nakon konsultacija sa predstavnicima proizvođača i uvoznika automobila, uz činjenicu da se auto industrija nalazi u izuzetno teškoj situaciji, te da bi je svaki namet dodatno pogoršao, kaže državni sekretar Bojan Đurić.
 
Đurić je objasnio da bi primena Uredbe „poništila“ plan vlade da se u 2012. godini carina na automobile proizvedene u Evropskoj uniji smanji sa pet na 2,5 odsto. Prema njegovim rečima, prodavci automobila nemaju više mogućnosti da kompenzuju nove namete preko marže, koja po automobilu iznosi od 40 do 80 evra i ekološki namet bi se prelio na kupce.

To bi, kako je dodao, značilo dodatni pad prodaje automobila, koja je u Srbiji u 2011. iznosila 30.000 vozila i bila za 30 odsto manja nego 2010.

Đurić je kazao da će odlaganje primene Uredbe omogućiti da se u Beogradu na proleće održi sajam automobila, koji je bio doveden u pitanje, zbog loše ekonomske situacije.

Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Srbije da će i u 2012. godini nastaviti politiku subvencionisanja vozila sa smanjenom emisijom gasova i kako bi grupu malih gradskih automobila i hibridnih vozila, učiniti još dostupnijim građanima.