Razvoj seoskog turizma u Vrnjačkoj banji

PinterestFacebookTwitterShare

Udruženje novinara za poljoprivredu „Agropress“ i „Dunav osiguranje“ nastavljaju uspešnu saradnju u edukaciji žena na selu. Na četvrtoj zajedničkoj radionici održanoj u Vrnjačkoj Banji 24. decembra, osnovna tema bila je razvoj seoskog turizma.


„Seoski turizam omogućava gradskom čoveku da oseti slobodu prostora, proširi svoje znanje vezano za prirodu i život na selu. Upravo takva kombinacija slobodnog prostora, ljudi koji na selu žive i samog sela, daje mogućnosti za dobar turistički proizvod“, istakla je Jasmina Nikitović-Stojičić, urednik emisije Znanje-imanje i menadžer ovog projekta.
 
Da je seoski turizam kvalitetan turistički proizvod i da ima dobar tržišni potencijal, govori i činjenica da Svetska turistička organizacija Srbiji preporučuje razvoj seoskog turizma. Planina Goč, blizina banjsko-lečilišnog centra Vrnjačka Banja, kao i činjenica da se upravo ova banja nalazi na prvom mestu kod domaćih turista ali i u vrhu po posećenosti stranih turista, daju dobru osnovu za ratmišljanje o razvoju ovakve vrste ponude u ovom kraju.

Projekat „Preduzetnice u agrobiznisu“ kao osnovnu ideju ističe jačanje položaja žene, ali i promovisanje njenog uticaja na ekonomsko osnaženje i motivaciju porodice za ostanak na selu. U saradnji sa lokalnom samoupravom, predstavnicima Stručne poljoprviredne službe Kraljevo kao i predstavnicima „Dunav osiguranja“, filijala Kraljevo, polaznici radionice su imali priliku da usvoje znanja iz oblasti izrade biznis plana, ali i da sa stručnjacima porazgovaraju na temu osiguranja i unapređenja sopstvene poljoprivredne proizvodnje.