Umri muški sa milion potomaka

PinterestFacebookTwitterShare

Ozbiljniju pažnju medija prvi put je privukao u maju 2005. godine, kada je imao više od 10 godina i prvi put se pojavio u magazinu Holstein International.
 
Osam meseci kasnije, u januaru 2006. ponovo je zadobio medijsku pažnju kao bik koji je dao više od milion doza smrznutog semena. Nakon dve godine je uspeo je da probije barijeru od 1,5 miliona doza i postao je peti bik na svetu kome je to uspelo. I konačno, 2010. godine postao je svetski rekorder sa datih 1,7 miliona doza smrznutog semena. Sada je njegov unuk Fredi broj jedan u Americi. Krajnje je vreme da se oda priznanje ovom pravom heroju rase holštajn pod imenom Umri Muški.
 
U izvesnoj meri, problem je bila genetika koju je Umri Muški imao, i zato mu je bilo potrebno dosta vremena da se predstav u najboljem svetlu, objašnjava Rajan Starkenburg, analitičar genetike bikova iz kompanije ABS Global:

„Njegove ćerke sazrevaju relativno sporije, daju bolje rezultate sa svakom laktacijom i dostižu punu zrelost kao krave posle 5 ili 6 godina. Trebalo je dosta vremena da njegov indeks dostigne najviši nivo, naročito zato što je teško ući u trag njegovim najboljim ćerkama.”

Uprkos sporom startu Umri Muški je obezbedio mnoge jedinstvene kvalitete koji su potrebni rasi holštajn, zbog čega ga veoma cene. Njegove kćerke su krave srednje veličine sa dobrim vimenom, nogama koje se ističu po izdržljivosti i koje daju više mleka sa svakom laktacijom. Ove su krave veoma tražene u 2011. godini, a dobijene su od semena bika koji je rođen 1995. godine.