Ruski opozicionar optužuje Rosnjeft da krije korupciju

PinterestFacebookTwitterShare

Ruski advokat Aleksej Navalni poznat po svojoj borbi protiv korupcije i jedan od vodećih ljudi u protestu protiv ruskog premijera Vladimira Putina, zatražio je danas od najveće naftne kompanije u zemlji da objavi više informacija o svojim investicijama istakavši da firma troši novac na „čudan i netrasparentan način“.


Navalni koji dopire do desetina hiljada čitalaca preko svog bloga i ima više od 167.000 osoba koje ga prate na Tviteru, tvrdi da državna naftna kompanija Rosnjeft koristi svoje investicione projekte da bi skrivala davanje mita.

On ima manjinski udeo u Rosnjeftu i koristio je taj položaj da pokuša da ubedi sudove da nalože firmi da mu da više informacija.

Danas je u moskovskom arbitražnom sudu tražio da mu se da zapisnik sa sednice upravnog odbora Rosnjefta iz 2009. godine.
 
Sud je prekinuo rad do idućeg meseca iz tehničkih razloga.
 
Posle toga Navalni je optužio Rosnjeft da ne želi da sarađuje.
 
„Ne žele da objave informaciju da bi prikrili korupciju. Oni troše novac na čudan i netransparentan način, bacaju ga na Olimpijske igre, na ogromne građevinske projekte, mutne investicione planove“, rekao je Navalni.
 
Rosnjeft je ranije odbacio sve Navalnijeve navode.
 
Navalni je bio jedan od glavnih govornika na protestu održanom prošlog vikenda u Moskvi zbog navodnog lažiranja martovskih parlamentarnih izbora na kome se okupilo 100.000 ljudi.
 
Koristeći svoja prava kao manjinski vlasnik Navalni je sakupio dokaze o korupciji u državnim naftnim i gasnim kompanijama kao i bankama. On nije imao mnogo uspeha u sudovima gde tuži vodeće poslovne ljude u Rusiji ali su ti predmeti skrenuli pažnju javnosti na neke stvari.
 
Pre godinu dana on je postavio vebsajt na kome objavljuje državna dokumenta, tendere za razna dobra i usluge. Njegov tim advokata proučava te dokumente a i javnost može da ih pregleda.