Bojkot popisa prošao bez kazne

PinterestFacebookTwitterShare

Građani koji se nisu odazvali oktobarskom popisu stanovništva još nisu izvedeni pred sud. Iako je država tokom prebrojavanja javno upozoravala da će zatvaranje vrata anketarima obavezno dobiti sudski epilog, većini prekršajnih sudova nije stigla nijedna prijava.


U Republičkom zavodu za statistiku ”Novostima” je rečeno da zasada nemaju tačan broj podnetih prekršajnih prijava.

– Odluka o podnošenju prijava zbog neodazivanja na oktobarski popis prepuštena je lokalnim popisnim komisijama širom zemlje – objasnila nam je Snežana Lakčević, načelnik Odeljenja za popis RZS. – Ova tela poznaju situaciju u svojim mestima i na najbolji način mogu da procene ko bi trebalo da bude procesuiran.

U RZS kažu i da je, sa izuzetkom Albanaca na jugu Srbije i manjeg broja Bošnjaka u Novom Pazaru, odziv na popis bio odličan. Osim dela nacionalnih manjina, kako napominju, broj građana koji su odbili da odgovore na pitanja anketara sveo se na svega – nekoliko desetina.

Uprkos slovu zakona, koji predviđa obavezu građana da se odazovu na popis, nesavesni građani nisu procesuirani ni u sredinama gde je bojkot imao opšti karakter.

– Od lokalne popisne komisije nismo dobili nijednu prijavu zbog neodazivanja – potvrdio nam je Burmudin Šaipi, sudija Prekršajnog suda u Preševu.

Većina stanovnika ovog grada podržala je poziv albanskih političkih lidera, koji su od građana zatražili da popisivačima uskrate gostoprimstvo. Prebrojavanje je odbijeno i u Bujanovcu i Medveđi.

Ni sudija za prekršaje u Novom Pazaru nije primio nijednu prijavu protiv Bošnjaka koji su poslušali poziv muftije Zukorlića na bojkot. Prema gruboj računici, Zukorlića je podržao približan broj građana koji su glasali za njegovu listu za Savet bošnjačke manjine – oko petine sandžačkih Bošnjaka.

– Nijednu prijavu u vezi sa popisom nismo dobili – potvrdila nam je vršilac dužnosti predsednika novopazarskog Prekršajnog suda Rubina Društinac.

Za zatvaranje vrata popisivaču Zakon o popisu predvideo je kazne od 20.000 do 50.000 dinara. Ista kazna, prema propisima, građanima sleduje i za odbijanje saopštavanja podataka o odsutnim članovima porodice, ali i davanje netačnih podataka.