Plate nam najniže, hrana najskuplja

PinterestFacebookTwitterShare

Iako imaju najniže plate u Evropi, građani Srbije jedu i najskuplju hranu.
 
To pokazuje i poređenje sa Nemačkom čiji građani na hranu troše svega devet odsto svoje zarade, dok Srbi za osnovne namirnice izdvajaju više od 40 odsto svojih prihoda.
 
Kada se to primeni u praksi, ispada da Nemac za prosečnu platu od 2.000 evra može da kupi od 2.670 do 4.000 litara dugotrajnog mleka, dok Srbin sa zaradom od 372 evra može pazariti samo 400 do maksimalno 448 litara mleka. Tako je i najjeftinija „milka“ čokolada u Nemačkoj 0,8 evra, a u Srbiji 0,98 evra, dok 10 jaja u Nemačkoj košta 1,29, a kod nas 1,38 evra.

Građani Srbije „oštećeni“ su i u poređenju sa drugim zemljama, pa je tako jestivo ulje isplativije nabaviti u Francuskoj ili Holandiji, gde je i troduplo manja cena.

Makar malu korist za kućni budžet Srba doneće uredba Vlade Srbije kojom će se trgovačka marža na osnovne životne namirnice ograničiti na 10 odsto. Prema saznanjima Pressa, Vlada će danas usvojiti ovu uredbu.

Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović rekao je da se razmatra snižavanje trgovinskih marži za brašno tip 500, šećer, ulje, razne vrste mesa, osnovne vrste mleka i jogurt.
 
Unija poslodavaca Srbije smatra da ograničavanje trgovačke marže za osnovne namirnice na 10 odsto predstavlja otvoreno kršenje Zakona o trgovini. „Upozoravamo članove Vlade da će njihovo glasanje za ovu uredbu imati karakter krivičnog dela. Takva uredba bi bila suprotna zakonskom načelu ravnopravnosti i zabrane diskriminacije, te bi trgovci osnovnim životnim namirnicama dospeli u neravnopravan položaj u odnosu na ostale trgovce“, navode u Uniji i dodaju da će od Ustavnog suda tražiti stavljanje van snage ove uredbe.