Radosavljević: Spisak dužnika biće objavljen za desetak dana

PinterestFacebookTwitterShare

Direktor Poreske uprave Dragutin Radosavljević izjavio je danas da će stupanje na snagu izmena Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji delovati stimulativno na sve poreske obveznike da svoje obaveze izmiruju i najavio da će za desetak dana na sajtu uprave biti objavljen spisak najvećih dužnika.

Radosavljević je gostujući na RTS-u kazao da će taj spisak biti objavljen za sedam do deset dana, tačnije osam dana od objavljivanja u „Službenom glasniku“.

Na pitanje da li među njima ima i javnih preduzeća, on je kazao da je to za sada tajna, dok zakon ne stupi na snagu. „Važno je to što objavljivanjem ovakvog spiska postajemo tansparentnije društvo i što se doprinosi tome da više nema tajni“, kazao je Radosavljević.

Govoreći o obavezama koje poslodavci imaju prema zaposlenima, on je kazao da je 50.000 subjekata u proteklih sedam godina izbegavalo obavezu plaćanja doprinosa i da su time oštećeni građani i budžet Srbije jer je moralo da se obavlja povezivanje staža i izdvoje značajna sredstva da bi se obaveze izmirile.

Izmenama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji predviđeno je i da banke od 1. juna 2012. godine neće dozvoljavati isplatu zarada bez istovremenog plaćanja obaveza po osnovu poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.

Radosavljević je objasnio da će to biti obaveza za sve banke i da će podrazumevati onemogućavanje isplate neto zarade ukoliko se utvrdi da poslodavac nije uplatio sve pripadajuće doprinose.

Prema njegovim rečima, Poreska uprava će uraditi softver i dati ga svim bankama na korišćenje, pa će to moći da se utvrdi jednostavnim tehnikama.