Srbija dobija mrežu agrometeoroločkih stanica

PinterestFacebookTwitterShare

Srbija će ove godine prvi put dobiti mrežu agrometeoroloških stanica na celoj teritoriji, kao i mrežu laboratorija za ispitivanje zemljišta, izjavio je ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović.
 
Za sprovodjenje tog projekta u poljoprivrednom budžetu obezbedjeno pet miliona evra za agrometeorološke stanice, i 1,5 do tri miliona evra za otvaranje laboratorija.
 
Petrović je istakao da je to, „tehnički napredak koji poljoprivrednicima u Srbiji treba da omogući veću zaradu nego do sada“.
 
„Premrežavanje zemlje meteorološkim stanicama i sakupljanje podataka u jednom centru omogućiće da se smanji potreba za korišćenjem sredstava za zaštitu bilja jer će poljoprivrednici pravovremeno moći da budu obavešteni o svim vrstama štetočina kojima su izložene žitarice, voće i povrće“, objasnio je on.
 
Prema njegovim rečima, agrometeorološke stanice mogu da smanje rashode poljoprivrednika za kupovinu sredstava za zaštitu bilja.
 
Petrović je objasnio da se projekat sprovodi jer se Hidrometeorološki zavod Srbije nije bavio agrometeorologijom na način na koji će to biti uspostavljeno novim sistemom.