Dan žalosti u Makedoniji

PinterestFacebookTwitterShare

Sve zastave u Makedoniji su od ponoći na pola koplja zbog smrti njenog prvog predsednika Kire Gligorova koji će danas biti sahranjen u Skoplju.
 
Još se ne zna da li će gardisti otpratiti telo Gligorova do Aleje Velikana i da li će u njegovu čast biti ispaljen počasni plotun. Iako je državni vrh predložio da Gligorov bude sahranjen uz najviše državne i vojne počasti, njegova porodica insistirala je da prema njegovoj poslednjoj želji bude sahranjen u krugu porodice i najbližih prijatelja.
 
Za 11 sati najavljena je komemoracija u makedonskom Sobranju, a sat vremena ranije biće održana komemoracija u opozicionoj političkoj stranci Socijaldemokratski savez Makedonije čiji je član svojevremeno bio Gligorov.
 
Makedonska vlada juče je održala vanrednu sednicu na kojoj je dogovoreno da Gligorov bude ovekovečen u Muzeju voštanih figura u Skoplju. Tamo će biti predstavljen kako je izgledao u vreme kada je bio član Prezidijuma ASNOM-a 1944. godine.
 
Gligorov je umro prirodnom smrću 2. januara u 94. godini života.
 
Rodjen je u Štipu 3. maja 1917. godine; bio je presednik Makedonije u dva mandata od 1991. do 1999. godine, kada se povukao iz političkog života i posvetio se publicistici.