Belorusija ograničava korišćenje stranih sajtova

PinterestFacebookTwitterShare

Od 6. januara, kada na snagu stupi novi zakon, u Belorusiji će biti ograničena poseta i korišćenje stranih sajtova i servisa.
 
Prema pisanju Forbes-a, ukoliko neko iz Belorusije želi da kupi nešto sa Amazona, na primer, koji nije beloruska kompanija niti je registrovana u Belorusiji, ova transkacija biće označena kao ilegalna, a beloruski državni tužilac poslaće obaveštenje Amazonu u kom ga obaveštava da krši njihov zakon, te da može biti tužen.
 
Forbes prenosi i da su vlasnici internet kafea odgovorni za korišćenje interneta od strane njihovih mušterija, te da moraju prijaviti svaku nedozvoljenu radnju, pa čak i individualni vlasnici računara odgovorni su ukoliko nego drugi koristi njihov kompjuter i poseti zabranjeni sajt.
 
PC World prenosi da po novom zakonu, donetom 21. decembra, sve kompanije i pojedinci registrovani kao preduzetnici moraju koristiti isključivo domaće internet domene za svoje onlajn servise.
 
Onaj koji poseti sajtove locirane van Belorusije biće označen kao prestupnik i moraće da plati kaznu koja ide do 125 dolara, navodi se na sajtu Library of Congress.
 
Reporteri bez granica pišu da će vlada postaviti i sistem koji će filtrirati i blokirati sajtove koje smatraju opasnim, kao što su oni koji se povezuju sa ekstremizmom ili pornografijom.