Bajec: I Razvojna banka kao podrška privredi

PinterestFacebookTwitterShare

Vlada Srbije je, što se tiče stručnog dela posla, privela kraju sve pripreme oko osnivanja Razvojne banke, izjavio je za Tanjug ekonomski savetnik premijera Srbije Jurij Bajec i izrazio očekivanje da će ta finansijska institucija početi da radi u ovoj godini, kako bi pomogla privredi da dođe do jeftinijih kredita.
 
„Važno je da njen početak, a ja očekujem da će u 2012. godini ona početi da funkcioniše, bude zdrav, drugim rečima, da se odmah vidi njena osnovna namena“, rekao je Bajec i predočio da bi ta institucija trebalo da pomogne privredi da preko sistema poslovnih banaka dođe do jeftinijih kredita.
 
„To je banka koja bi trebalo da, preko sistema poslovnih banaka, pomaže privredi da za prioritetne i izvozno orijentisane projekte, omogući jeftinije finansiranje“, istakao je Bajec.
 
Govoreći o osnivačkom kapitalu, on je objasnio da to nisu samo budžetska sredstva, nego i objedinjena finansijska sredstva različitih fondova koji sada funkcionišu, kao što je Fond za razvoj, i kada bi se sve te pare skupile, to nisu tako mala sredstva.
 
„Želja onih koji su pripremali projekat Razvojne banke jeste da to bude banka koja će raditi potpuno profesionalno, koja će po načinu izbora rukovodstva, po načinu funkcionisanja menadžmenta banke, biti zaštićena od mogućih političkih ili partijskih pritisaka“, istakao je ekonomski savetnik permijera.
 
Razvojna banka bi trebalo da bude u pravom smislu državna, ali nezavisna institucija, i da način njenog funkcionisanja bude potpuno transparentan, zaključio je Bajec.