Petrović: Nov model delovanja Robnih rezervi do kraja januara

PinterestFacebookTwitterShare

Republičke robne rezerve raspolagaće u 2012. godini sa 300 miliona evra državnih garancija koje će im omogućiti zaduživanje kod banaka. Na taj način bi postale novi instrument agrarne politike, izjavio je ministar poljoprivrede i trgovine Srbije Dušan Petrović.
 
„Robne rezerve uspele su da se u 2011. oslobode dugova od 150 miliona evra i u ovom trenutku su kreditno sposobne“, kazao je Petrović.
 
Prema njegovim rečima novi model delovanja Robnih rezervi biće utvrđen do kraja januara. Kako je objasnio, „ideja je da se preko Robnih rezervi pokuša snižavanje troškova poljoprivredne proizvodnje, što bi trebalo da se pokaže već u prolećnoj setvi“.
 
„Robne rezerve će istovremeno biti snažan instrument koji će da izvrši stabilizaciju i predvidljivost cena finalnih proizvoda u prehrambenoj industriji“, kazao je on.
 
Petrović je istakao da će Robne rezerve, uz povećani agrarni budžet, u 2012. godini postati novi instrument kojim će se „stvoriti mogućnost da seljaci više zarade nego u 2011, kao i da se omogući stabilnost domaćeg tržišta“.
 
Prema njegovim rečima, taj novac će omogućiti „stabilizaciju tržišta bilo kroz impute poljoprivrednicima za gorivo, veštačko djubrivo i seme, bilo kao način da se izvrši stabilizacija cena finalnih proizvoda od žitarica do mesa, ulja i šećera“.