Bor: Počinje proizvodnja medicinskog zlata

PinterestFacebookTwitterShare

Uz bakar, zlato, srebro, platinu, paladijum i selen u pogonima RTB „Bor“ počeće da se proizvode još i medicinsko zlato i telur, koji spada u grupu retkih metala – saznaju „Novosti“.


Pri kraju su istraživanja koja za cilj imaju da ponude najbolje tehnološko rešenje kojim bi se u pogonima RTB, uz povećanje iskorišćenja na ostalim plemenitim metalima, dobijali medicinsko zlato i telur, koji do sada ovde nisu produkovani.

Medicinsko zlato, a koje se još naziva i investicionim ili čistim zlatom, dobijaće se dvostrukim vakuumskim topljenjem i rafinacijom već proizvedenih zlatnih poluga. Razlika je što će čistoća tog zlata, umesto dosadašnjih 99,99 odsto, iznositi 99,9999 procenata. Njegova cena, u odnosu na ono koje je dobijeno standardnim postupkom je gotovo – dvostruko veća. Kilogram tog plemenitog metala na berzi iznosi čak – 100.000 evra.

Postupkom dobijanja medicinskog, gubiće se tek 0,1 odsto mase već proizvedenog standardnog zlata. A, uz dvostruko veću cenu, ovakvo zlato ima daleko veću provodljivost od konvencionalnog. Prah takvog plemenitog metala naziva se medicinskim, jer najširu primenu ima prilikom – lečenja karcinoma pluća.
 
REZULTATI
ProŠle godine u RTB je, uz 26.000 tona bakra, proizvedeno je više od 900 kilograma zlata, blizu šest tona srebra, oko 20 kilograma platine i osam kilograma paladijuma. A, uz novu tehnologiju, povećaće se i iskorišćenje, tako da će i količina proizvedenih plemenitih metala biti – veća.