Dulić: Država će u građevinarstvo uložiti 170 miliona evra

PinterestFacebookTwitterShare

U građevinsku industriju Srbije u 2012. će kroz tri državna projekta biti uloženo oko 170 miliona evra, izjavio je ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Srbije, Oliver Dulić.


Dulić je kazao da će u građevinsku industriju u 2012. biti plasirano 10 milijardi dinara neiskorišćenih sredstava državne pomoći za građevinarstvo iz 2011. godine, završiće se naselje na mestu nekadašnje kasarne “Stepa Stepanović” u Beogradu vredno 40 miliona evra, a počeće i projekat izgradnje 1.700 socijalnih stanova u 12 gradova, čija je vrenost oko 30 miliona evra.

 Do sada je utrošeno osam milijardi, od 18 milijardi dinara državne pomoći građevinskoj industriji za 2011. godinu – rekao je on i naveo da od 274 odobrenih projekata gradnja svih nije počela.
 
On je dodao da će se početkom 2012. utvrditi koje lokalne samouprave nisu počele projekte, kako bi se sredstva preusmerila na gradove koji su sposobni da ih sprovedu. Prema proceni ministrastva, naveo je on, zahvaljujući pomoći građevinarstvu posao je u 2011. našlo oko 80.000 građevinskih radnika.
 
– Očekujemo da će oni raditi i tokom sledeće godine – kazao je on.
 
Dulić je ocenio da “građevinarstvo ne može da se izvuče iz krize dok se ne reše veliki problemi nelikvidnosti građevinskih firmi i dugovanja prema njima od strane lokalnih samouparava i javnih komunalnih preduzeća, ali i i dok ne krenu velike privatne investicije u stanogradnju, tržne i industrijske centare.