Naftne kompanije se utrkuju za cenu

PinterestFacebookTwitterShare

Naftne kompanije na tržištu Srbije 2012. će se boriti za kupce, a potrošač će u toj situaciji najbolje proći kaže Ljubinko Savić stručnjak za energetiku PKS.


„Sada potrošači u Srbiji mogu da biraju kod koga će kupovati. Važno je da naši potrošači budu svesni da se trgovci derivatima nafte u Srbiji bore za kupca, pa tako imamo i u okviru jednog trgovinskog lanca, različite cene goriva“, napomenuo je Savić.

On je zbog toga savetovao kupcima da ukoliko imaju potrebu za većim količinama goriva da obrate pažnju na kojim pumpama i kod kojih kompanija kupuju, jer postoji različita ponuda i cene goriva.
 
Savić je ukazao da bi kompanije kroz tržišnu utakmicu, trebalo da u ovoj godini stvore što povoljnije uslove za potrošače i po cenama i po kvalitetu, podsetivši da je od 2011. godine nastupila liberalizacija tržišta naftnih derivata u Srbiji, koja je, kako je istakao, donela boljitak za potrošače u smislu boljeg kvaliteta i veće ponude goriva iz različitih izvora. 
 
On je ocenio da je u 2011. snabdevenost tržišta i ponuda derivata bila zadovoljavajuća i po količinama i kvalitetu, ali da je cenovna politika bila turbulentna. 

„Cenovna politika je zavisila prvenstveno od kretanja cene sirove nafte na svetskom tržištu, a manje od naših unutrašnjih kretanja. Učesnici na tržištu su međusobnoj konkurenciji pokušali da nađu svoje mesto na tržištu“ , rekao je Savić i dodao da je tržište naftnih derivata u Srbiji malo, a konkurencija velika, s obzirom da su 392 pravna lica i preduzetnika registrovana za obavljanje delatnosti trgovine derivatima nafte. 

„Nadamo se da će 2012. doneti dalje povećanje proizvodnje nafte iz domaćih izvora. Značajno je i to što je Naftna industrija Srbije pokrenula investicioni ciklus u oblasti istraživanja novih prostora u Srbiji i regionu, Republici Srpskoj, Mađarskoj, Rumuniji“, istakao je Savić.