Počela kontrola marži

PinterestFacebookTwitterShare

Tržišni inspektori od jutros u trgovinama kontrolišu primenu Uredbe o ograničenju marže na 10 procenata za osnovne životne namirnice, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede i trgovine.

Iz Ministarstva su objasnili da će inspektori kontrolisati popisne liste od 31. decembra 2011. i trgovcima davati naloge o sprovođenju uredbe.

Takođe, biće vršena kontrola ulaznih faktura i na taj način kontrolisani proizvođači.

Vlada Srbije je 30. decembra donela uredbu kojom se najviša ukupna stopa marže u prometu osnovnih životnih namirnica ograničava na 10 odsto.

Prema procenama stručnjaka, ta mera trebalo bi da “snizi” cene osnovnih žitvonih namirnica od 10 do 15 procenata.

Uredba se odnosi na pšenično brašno tip 400 i 500, jestivo suncokretovo ulje, termički obrađeno kravlje mleko (pasterizovano, sterilizovano), jogurt, beli kristalni šećer i svinjsko, goveđe i kokošje sveže meso i slatkovodnu ribu.

Uredba je stupila na snagu poslednjeg dana prošle godine i važiće šest meseci.

U resornom ministarstvu poljoprivrede i trgovine je istaknuto kako je cilj donošenja uredbe sprečavanje, odnosno, korekcija nastalih deformacija u cenovnoj strukturi određene robe u fazi prometa na malo, i to osnovnih prehrambenih namirnica.

Namera je i da budu izbegnuti poremećaji na tržištu koji za posledicu imaju otežano snabdevanje robom i uslugama od vitalnog značaja za život i zdravlje ljudi.

Za nesprovođenje uredbe predviđena je i novčana kazna od 200.000 do dva miliona dinara za pravno lice, a može biti izrečena i mera zabrane vršenja određene delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.

Za odgovorno lice u firmi predviđene su novčane kazne od 50.000 do 150.000 dinara, a za preduzetnike od 50.000 do 500.000 dinara, a može biti izrečena i zaštitna mera zabrane vršenja određenih delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.

Nadzor nad primenom tog dokumenta obavlja Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede.