Železnice ove godine povlače 1,2 milijarde evra kredita

PinterestFacebookTwitterShare

Srpske železnice planiraju ove godine da povuku oko 1,2 milijarde evra kredita za razvoj železničke infrastrukture i nabavku novih vozova, najavile su Železnica Srbije.

Zamenik generalnog direktora Predrag Janković je kazao da železnice imaju mogućnost da povuku planirane kredita, jer su u budžetu obezbeđene garancije.
Janković je kazao da je za vraćanje srpskih pruga na projektovane brzine potrebno uložiti oko 350 miliona evra, s obzirom da je prosečna brzina vozova u putničkom saobraćaju svega 45 kilometara na sat, a u teretnom 25.

On je naveo da je na primer između Beograda i Subotice projektovana brzina od 113 kilometara na sat, a da vozovi idu na toj deonici u proseku ispod 70 kilometara na sat.

Godišnje je, prema njegovim rečima, planiran remont oko 190 kilometara pruge, ali zbog nedovoljnih finansijskih sredstava u prethodnom periodu nije remnotovano ni 50 odsto.

Predstavnici Železnica Srbije su najavili da će u 2012. nastaviti započetu transformaciju u holding kompaniju i modernizovanje železničkog sistema u cilju efikasnijeg i profitabilnijeg poslovanja.

Železnice Srbije od polovine prošle godine ne posluju više kao javno preduzeće već kao zatvoreno akcionarsko društvo i da bi proces reorganizacije u holding kompaniju trebalo da bude završen do kraja 2012.

Akcionarsko društvo Železnice Srbije osnovaće četiri zavisna društva kapitala za upravljanje železničkom infrastrukturom, prevoz putnika, prevoz robe i upravljanje imovinom, a predviđeno je i da kontrolno, odnosno matično društvo, zajedno sa ova četiri čine Železnice Srbije.

Tom reformom biće promenjen i način finansiranja železničkog saobraćaja u Srbiji, jer će između vlade i zavisnih društava, kao i između samih društava postoji ugovorni odnosi.