Počela kontrola marži u prodavnicama

PinterestFacebookTwitterShare

Tržišna inspekcija od juče kontroliše da li prodavnice u Srbiji postupaju po uredbi Vlade kojom je trgovačka marža za osnovne životne namirnice ograničena na 10 odsto.
 
Vlada Srbije je uredbom 30. decembra na šest meseci ograničila ukupnu stopu marže na 10 odsto za pšenično brašno tip 400 i 500, jestivo biljno ulje, kravlje mleko, jogurt, šećer, sveže meso i ribu.
 
Kako je saopštilo Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede biće kontrolisani „svi značajniji snabdevači na republičkom, regionalnom i lokalnom nivou”.
 
Posebna pažnja biće posvećena velikim trgovinskim lancima te će se nadzor obaviti i u njihovim sedištima, i u maloprodajnim objektima.
 
Kako je navedeno, biće kontrolisane i specijalizovane prodavnice – mesare, ribarnice i prodavnice mlečnih proizvoda.
 
U saopštenju se navodi da su u prvoj fazi planirane 762 kontrole. Tržišni inspektori će obaveštavati trgovce o obavezama i načinu poslovanja u skladu sa odredbama Uredbe.
 
Inspektori će proveriti popisne liste robe u prodavnicama od 31. decembra 2011. godine i prijem robe na koju se uredba odnosi od 1. januara.
 
U slučaju nepravilnosti inspektori će rešenjem dati nalog za njihovo otklanjanje u roku od tri dana. Ukoliko po isteku tog roka nalog inspektora nije izvršen, preti privremena zabrana prometa određene robe, privremena zabrana obavljanja delatnosti i podnošenje prijave za pokretanje prekršajnog postupka.