Novi virus se širi Facebook-om

PinterestFacebookTwitterShare

Nova opasnost za korisnike najpopularnije društvene mreže na svetu – mrežom se proširio crv Ramnit koji krade korisničke lozinke koji je do sada ukrao više od 45 hiljada lozinki, objavili su iz sigurnosne kompanije Seculert.

S ukradenim podacima hakeri se lako mogu logovati na Facebook račune korisnika kojima su uzeli šifre a zatim njihovim prijateljima na ovoj društvenoj mreži slati maliciozne linkove, a postoji mogućnost da se spoje i na korporativne mreže.

Slanjem linkova drugim korisnicima, Ramnit će se širiti i dalje pa će broj ugroženih korisnika na Facebooku biti sve veći. Ovaj crv prethodno je otkriven u aprilu 2010. godine gde su ga hakeri iskorišćavali za krađu privatnih podataka i pristup mrežama finansijskih institucija i nekih korporativnih mreža, a njegova nova varijanta napada korisnike Facebooka pa su se na njegovom udaru ponajviše našli korisnici iz Velike Britanije i Francuske.

Ono što je posebno opasno u ovakvim situacijama, upozoravaju u Seculertu, jest da mnogi koriste iste šifre za različite račune i servise pa je tako brojnim korisnicima lozinka za Facebook ista kao i za pristup mailovima, korporativnim mrežama i drugim servisima pa se ti podaci mogu iskoristiti za druge prevare i prikupljanje osetljivih i privatnih informacija.

U Facebooku ipak nisu zabrinuti s Ramnitom – novinarima Huffington Posta rekli su da znaju za ovaj problem već oko nedelju dana i da su ‘preduzeli sve mere da zaustave širenje ovog crva’.

Korisnike svoje društvene mreže upozorili su da ne klikaju na nepoznate i čudne linkove koje im prijatelji postavljaju na zid i da im odmah bilo kakve sumnjive aktivnosti na mreži.