Potrošači u Srbiji kupuju domaće i jeftine proizvode

PinterestFacebookTwitterShare

Više od 40 odsto potrošača u Srbiji radije kupuje i ima više poverenja u domaće proizvode nego uvozne dok je sve više kupaca koji daju prednost jeftinijim proizvodima, pokazalo je istraživanje Ipsos stratedžik marketinga.
 
Prema tom istraživanju, blizu 40 procenata potrošača nastoji da kupovinom domaćih proizvoda pomogne srpskoj privredi dok je i sve veći broj kupaca koji imaju poverenje u privatne trgovačke marke.
 
Blizu 50 odsto potrošača u Srbiji smatra da su podjednako kvalitetni proizvodi domaćih trgovačkih marki kao i brendirani dok 47 odsto misli da su ipak brendirani proizvodi kvalitetniji.
 
Oko pet odsto smatra da su trgovačke robne marke kvalitetnije od brendiranih dok trećina populacije kupuje jeftinije robne marke, što se pokazalo kao šansa za velike trgovinske lance.
 
Očekuje se da će učešće privatnih robnih marki čiji su proizvodi jeftiniji između 15 i 40 procenata od brendiranih proizvoda rasti i predstavljati jednu od oblasti na koju će se fokusirati trgovci u Adrija regionu koji obuhvata države nekadašnje Jugoslavije.
 
Istraživanje je pokazalo da je u Srbiji u blagom padu broj potrošača koji svakodnevno idu u malu kupovinu gde pazare robu u vrednosti do 1.000 dinara, ali je za 23 procenta opao broj onih koji jednom mesečno idu u velike kupovine do 10.000 dinara.