Kravčenko: NIS ulaže dodatnih 400 miliona evra u ekologiju

PinterestFacebookTwitterShare

Naftne industrija Srbije će do 2015. godine u projekte zaštite životne sredine, infrastrukture sa ekološkim efektom i rekonstrukciju benzinskih pumpi uložiti oko 400 miliona evra, što je šest i po puta više nego što je to bilo predviđeno kupoprodajnim ugovorom u delu ekologije, izjavio je Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a.
 
„Uvereni smo da će modernizacijom postrojenja, uvođenjem novih tehnologija i usaglašavanjem sa evropskom regulativom, NIS dostići standarde evropskih rafinerija i zauzeti lidersku poziciju među naftnim kompanijama Balkana. To je ujedno i naš doprinos evrointegracijama,“ objasnio je Kravčenko.
 
Pristup ekologiji, naglašava, nije samo ispunjavanje obaveza iz kupoprodajnog ugovora, već deo strateškog opredeljenja efikasnog upravljanja kompanijom, zbog čega NIS pragmatično pristupa svim ekološkim pitanjima i nudi konkretna rešenja.
 
U skladu sa tim, u protekle tri godine kompanija je, istakao je prvi čovek NIS-a investirala više od 70 miliona evra u zaštitu životne sredine. Samo u 2011. godini je uloženo 35 miliona evra i tako zaokruženo niz značajnih ekoloških projekata. U okviru NIS-ovih rafinerijskih pogona završena je rekonstrukcija železničkog punilišta, prva faza postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a nastavlja se saniranje istorijskog zagađenje zemljišta.

Ove godine će u okviru modernizacije Rafinerije Pančevo biti završen – kompleks blagog hidrokrekinga i hidroobrade, što će omogućiti NIS-u potpuni prelazak na proizvodnju goriva evropskog kvaliteta. Istovremeno se, ističe Kravčenko, nastavlja sa realizacijom svih započetih projekata na zaštiti voda, vazduha i zemljišta, a planira se i završetak izgradnje postrojenja za preradu istrošene sumporne kiseline.

NIS će, dakle do 2015. godine pored 400 miliona evra uloženih u modernizaciju Pančevačke refinerije investirati dodatnih 400 miliona evra u ekoliške projekte kako bi se dugoročno rešilo najvažnije pitanje Pančeva-ekološko zagađenje.

Svedoci smo da su od početka modernizacije rafinerije sirene koje su godinama opominjale na veliku zagađenost vazduha u Pančevu gotovo više i ne oglašavaju, a cilj NIS-ovih ivnesticija je da Pančevci na zvuk sirene poputno zaborave.U tom smislu u planu je da se do 2015. godine ukloni 100.000 tona optada, do 2020. ugrade separatori i izgradi kanalizaciona mreža na 100 odsto objekata, zamene dotrajali cevovodi u dužinu od 20 kilometara u cilju daljeg sprečavanja zagađenja.

Jedan od prioriteta je i prelazak rada postrojenja u Pančevu s tečnih na gasovita goriva do 2018. godina i smanjenje emisije štetnih gasova u vazduhu za 70 odsto.

NIS ima za cilj i velika ulaganja u projekte energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije i to kroz proizvodnju električne i toplotne energije iz geotermalnih voda, kogeneracija i korišćenje biomase, kao i sve veće korišćenje gasa u proizvodnji.

Do kraja ove godine NIS planira da uloži skoro 160 miliona dinara u sanaciju otpadnih voda i vodotokova i to kroz sanaciju zauljene kanalizacije. To znači, pojašnjavaju u NIS-u, da će se sve zauljene vode postojećim sistemom dovesti do postrojenja za tretman otpadnih voda gde se prečišćavaju pre puštanja u gradski kolektor.

Jelena Petrović