Subvencije od 30 odsto za nabavku nove mehanizacije

PinterestFacebookTwitterShare

Poslovno udruženje uvoznika poljoprivredne mehanizacije, sa sedištem u Novom Sadu, obratilo se Ministarstvu trgovine, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa predlogom da se obezbede subvencije od 30 odsto za nabavku nove mehanizacije. 

Sredstva za ove namene se nalaze u Fondu za razvoj Srbije i Agrarnog budžeta. Obnova mehanizacije na ovakav način uspešno je sprovedena u Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj i Hrvatskoj, što se pokazalo korisnim u povećanju konkurentnosti i profita.
 

Udruženje se zalaže da se podsticaji, izuzev komercijalnim porodičnim gazdinstvima, daju i srednjim i velikim kompanijama koje se bave, pretežno, poljoprivredom.

Republički fond do sada ulaganje u mehanizaciju nije uvrstio kao kapitalnu investiciju i izuzev malih bespovratnih sredstava iz Agrarnog budžeta u ovu oblast i nije ulagano. Fond za razvoj Vojvodine i Garancijski fond izdvajaju značajna sredstva za mehanizaciju, uz prihvatljivu kamatu, ali su ona u celini bila nedovoljna naspram potreba. Procenjuje se da više od 30 odsto različitih tipova mehanizacije nije potpuno ispravno, pa je veći utrošak goriva, rastur semena i mnogi zastoji u radu, što poskupljuje proizvodnju.

Stručni savet mehanizatora je predložio da se savetodavne poljoprivredne službe na terenu  kadrovski pojačaju i stručnjacima koji su završili mehanizaciju. Oni takođe smatraju da je potrebno uvesti carinske olakšice na uvoz mašina iz Japana i SAD, a da to ne ugrožava domaću industriju.

Udruženje uvoznika ponudilo je saradnju Ministarstvu poljoprivrede u pripremanju uredbi o trošenju Agrarnog budžeta i izradi Strategije razvoja poljoprivrede.