Šef FAO: Porašće broj gladnih

PinterestFacebookTwitterShare

Hose Gracijano da Silva koji je od 1. januara generalni direktor FAO čije je sedište u Rimu, rekao je novinarima da je njegov prioritet da iskoreni glad u svetu. Ukazao je da ga to može omesti recesija koja se predviđa u Evropi, i da zemlje-članice mogu zato smanjiti doprinos FAO.
 
„Mnogo više ljudi će pogoditi glad i nezaposlenost, i mi moramo da nađemo nove načine da pomognemo vladama“, rekao je Da Silva, visoki stručnjak za više oblasti, bivši brazilski ministar i doskorašnji regionalni zvaničnik FAO. On je dodao da ne očekuje da cene hrane znatno porastu, ali neće ni opasti.
 
„Nestabilnost će, međutim, ostati, to je jasno“, ukazao je novi šef FAO. 
 
FAO, najveća specijalizovana agencija UN sa godišnjim budžetom od jedne milijarde dolara, bori se sa posledicama oštrih promena cena hrane koje posebno pogađa siromašne zemlje. Indeks cena hrane FAO dostigao je februara 2011. rekordno visok nivo i od tada malo opao, te stručnjaci upozoravaju da su cene hrane i dalje previsoke za mnoge siromašne zajednice.
 
Prema podacima te agencije UN, u svetu je 2010. bilo 925 miliona gladnih, većinom u zemljama u razvoju.
 
Gracijano je jedan od tvoraca mnogo hvaljenog brazilskog programa koji je za poslednjih osam godina izvukao 19 miliona Brazilaca iz siromaštva. On je istakao da će jedan od njegovih prioriteta biti decentralizacija FAO po regionima i podregionima jer se tu, kako je ukazao, i vodi borba protiv gladi.
 
„Vi rešavate probleme s hranom u svom selu, gradu i susedstvu – ne na globalnom nivou. Niko ne jede na globalnom nivou. Jedete u restoranu, menzi, kod svoje kuće. To su mesta gde treba da odgovorite (na probleme)“, poručio je Da Silva.