Bolji dani za proizvodnju mleka

PinterestFacebookTwitterShare

Država najavila nastavak novčane pomoći stočarima i povećanje broja krava, što bi povećalo proizvodnju mleka. Ako bi dobra zarada od mleka potrajala, više mladih bi se bavilo time, tvrde proizvođači mleka.


U zemljama u kojima je poljoprivreda razvijena, stočarstvo čini bar polovinu ukupnog dohotka, a kod nas do trećine. Država je najavila nastavak novčane pomoći onima koji se bave stočarstvom. Mlekare proizvođačima, u zavisnosti od kvaliteta mleka, plaćaju i više od 30 dinara za litar.

Damnjan Damnjanović iz Zablaća u Mačvi odlučio je da zbog bolje cene mleka, veće premije i drugih podsticajnih mera ministarstva, poveća broj krava. Nije imao gotov novac za kupovinu junica, pa se odlučio za kredit.

„Kupio sam četiri junice, koštaju 900 hiljada dinara, a otplaćujemo ih u mleku. To je povoljno za nas – sedam litara mleka dnevno po grlu u naredne tri godine“, rekao je Damnjanović.

Veliki proizvođači, koji mlekari dnevno predaju i dve tone mleka, mnogo ulažu u taj posao, ali im se on u poslednje vreme i isplati. U domaćinstvu Dragana Radosavljevića, treća generacija bavi se proizvodnjom mleka. U štali ima stotinak krava.

„Dobili smo po umatičenom grlu 25 hiljada dinara, a bitna je i redovna isplata mleka. Cena je 33 do 33,5 dinara, to je za mleko ekstra klase. Ako bi to potrajalo, ostali bi mladi da se bave ovim poslom“, izjavio je Radosavljević.

Pre četiri godine, bilo je 550 hiljada krava, a 2010. godine 130 hiljada manje.

U Ministarstvu poljoprivrede su za podsticaje po kravi i za premije od pet dinara za litar predatog mleka, u 2011. godini isplatili stočarima nešto manje od pet milijardi dinara.

„Činjenica je da je u poslednje vreme ministarstvo odvojilo značajna sredstva za stimulaciju proizvodnje mleka. Ipak, to je nedovoljno ukoliko se ne nastavi i u narednom dugoročnom periodu, s obzirom na to da bi su potrebne dve godine da od teleta postane krava“, istakao je veterinar Željko Aćimović.

Planom Ministarstva poljoprivrede, broj krava u 2020. godini trebalo bi znatno da se poveća, pa bi godišnja proizvodnja mleka mogla da dostigne dve milijarde, umesto sadašnjih milijardu i po litara.