Za poljoprivredu u 2012. izdvojeno trideset milijardi dinara

PinterestFacebookTwitterShare

Do kraja 2012. godine u Srbiji će pored postojećih 100.000 hektara biti moguće navodnjavati još 200.000 hektara obradivih površina, što će biti korisno za više od 100.000 gazdinstava.


Za navodnjavanje će biti izdvojeno više od pet millijardi dinara, s tim što ta sredstva neće biti korišćena iz agrarnog budžeta, već iz kredita, poručuje Miloš Milovanović, pomoćnik ministra poljoprivrede. 

On objašnjava da će za čišćenje svih kanala u Srbiji ove godine biti utrošeno više od tri milijarde dinara, dok će još dve milijarde biti izdvojene za gradnju novih kanala.

Što se tiče budžeta, kaže on, srpski agrar će prema budžetu za 2012. godinu dobiti 30,3 milijarde dinara, što je za 9,2 milijarde više nego prošle godine.

– Najviše novca i ovoga puta biće izdvojeno za podsticanje stočarstva. Poljoprivrednici i dalje mogu da računaju na premije za mleko u iznosu od pet dinara po litri, a neće biti promene ni kod davanja po umatičenom grlu od 25.000 dinara – kaže Milovanović.

O visini subvencija za ratarsku proizvodnju i površinama za koje će one biti isplaćivane, kako kaže naš sagovornik, govoriće se ovog meseca.

– Cilj je da se u ovoj godini proizvede više industrijskog bilja koje bi preradile naše fabrike i tako se povećao izvoz. Važno je naglasiti da će ratarske subvencije od 14.000 dinara po hektaru koje su isplaćivane za površine do 100 hektara biti u celosti isplaćene do kraja januara – kaže Milovanović.
  
On dodaje i da će u ovoj godini država nastaviti da podstiče višegodišnje zasade za šta je izdvojeno milijardu dinara, kao i da je agrarnim budžetom predviđeno i podsticanje osiguranja u poljoprivredi i širenje javnih skladišta, kako silosa, tako i hladnjača.

– Novim budžetom predviđena su i sredstva za agronome savetodavce čija je uloga da pospeše efikasnost poljoprivrednika i na taj način doprinesu povećanju proizvodnje, što za krajnji cilj ima i povećanje zarade našeg agrara. A para će biti i za šumarske inženjere koji tek treba da počnu da rade na poslovima na kojima će biti angažovani – poručuje Milovanović.

Prema njegovim rečima Ministarstvo očekuje da će se u ovoj godini više proizvoditi, ali i više izvoziti naročito u zemlje Evropske unije, zemlje CEFT-a sporazuma, Rusku Federaciju i Azerbejdžan.

Novim budžetom, kompletno Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede imaće na raspolaganju 49,5 milijardi dinara, od čega 30,3 milijarde otpada na agrar.